Бежанска криза около България

| от chronicle.bg |

Бежанска криза по границата на България с Гърция и Македония. Стотици емигранти са блокирани там в опитите си да преминат транзитно през балканските страни и да се отправят към напредналите европейски държави като Италия и Германия.

Гърция стоварва хиляди емигранти с влакове и автобуси до границата с Република Македония. Междувременно македонската армия и полиция е започнала да раздава минерална вода в зоната между двете граници, но нелегалните емигранти се бунтуват и хвърлят обратно бутилките с вода. Наложило се е използване на сълзотворен газ срещу недоволните бежанци. Петима емигранти са били леко ранени при опит да прекосят насилствено границата с Гърция.

Преди два дни по южната и северната част на Република Македония бе обявено кризисно положение.В Скопие е създаден координационен център за справяне със ситуацията.

Вече е потеглил третият влак от Гевгелия към сръбската граница за последните 24 часа.

В информацията се посочва, че тази сутрин са пристигнали допълнително полицейски и армейски сили за контрол на границата. Рано сутринта само трима бяха пропуснати през границата. Вече е потеглил третият влак от Гевгелия към сръбската граница за последните 24 часа.

Междувременно България също помага със свои военни и полицаи по границата с двете съседки.

 
 
Коментарите са изключени за Бежанска криза около България