Без нови членове на еврозоната за няколко години

| от chronicle.bg |

Не се очаква разширяване на еврозоната в идните години на фона на по-слабата привлекателност на единната европейска валута след кризата. Това каза заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, съобщава БТА.

От общо 28 страни в ЕС 19 са част от валутния съюз. България е сред държавите извън еврозоната, но заедно с Румъния е заявила интерес за влизане в „чакалнята“ на еврозоната.

Преди една страна да приеме единната европейска валута, трябва предварително да бъде установен фиксиран курс спрямо еврото. Този механизъм е т. нар. чакалня за еврозоната. В момента няма страна член на ЕС там, с изключение на Дания, която е специален случай, тъй като е договорила клауза на изключване, посочи Домбровскис.

Влизането в еврозоната първоначално бе много привлекателно за новите членки на ЕС. Това се промени с кризата в еврозоната, а гръцката криза засили още повече тази тенденция, допълни еврокомисарят.

Най-новите членки на еврозоната са Латвия (2014 година) и Литва (2015 година). Великобритания и Швеция, които са част от ЕС, не проявяват никакво желание за влизане в европейския валутен съюз.

 
 
Коментарите са изключени за Без нови членове на еврозоната за няколко години