Без европари за третия лъч на метрото?

| от |

Разширението на софийското метро е приоритетен проект и търсим начин отсечката до летище „София“ да бъде финансирана. Това заяви вицепремиерът Зинаида Златанова на изслушване в парламентарната комисия по европейските въпроси. С изказването си тя не отрече, че пари за строеж на третия метродиаметър на софийското метро в оперативна програма „Транспорт“ не са предвидени.

Златанова подчерта, че управляващите ще търсят пари за продължението на подземната железница. По думите ѝ, възможност за финансиране на следващия етап е, да се вземат средства от Европейския фонд за регионално развитие.

„В следващия програмен период за ОП „Транспорт“ са предвидени 1.6 млрд. лева, а би трябвало да са поне 2 млрд. лева“, коментира бившият транспортен министър и депутат от ГЕРБ Ивайло Московски. Той обясни, че от така планираните пари, 1 млрд. лева отиват за ЛОТ 3 на „Струма“, който е от задължителните за Брюксел проекти, а останалите 600 млн. лева вероятно ще са за жп линията Септември – Елин Пелин – София, който също е приоритетен за ЕК. Така метрото може да бъде включено в програмата, но само като текст без финансово покритие.

„ЕК определи столичният метрополитен за един от десетте най-успешни проекти с еврофинансиране. Ако са умни управляващите, ще го включат сега, защото има пълна проектна готовност и така 2014 г. няма да остане нулева откъм еврофондовете“, смята Московски. Той подчерта също, че в оперативната програма няма и лев за „дигитална България“, тъй като тя, освен за пътища, е и за съобщения и информационни технологии.

 
 
Коментарите са изключени за Без европари за третия лъч на метрото?