Берлускони отново отърва кожата

| от |

Пари, власт и секс – „подвизите“ на бившия италиански премиер Силвио Берлускони в тези области са известни. Както и това, че той винаги е успявал да излезе сух от водата, когато са го обвинявали за такива прегрешения, коментират от Дойче веле.
655-402-silvio-berluskoni

Оправдателна присъда за Силвио Берлускони. Поредната за бившия италиански премиер. Този път прокуратурата беше поискала потвърждение на първоинстанционната присъда от 7 години затвор и 2-годишна забрана за заемането на високи обществени постове. В първия процес срещу Берлускони съд в Милано го намери за виновен по обвинението за секс с непълнолетна проститутка. На втора инстанция обаче Апелативният съд изненадващо оправда Берлускони по „делото Руби“.

Бившият италиански премиер се е превърнал в постоянен клиент на италианското правосъдие, но изглежда има имунитет срещу изтърпяването на наказания. Дотук той е успявал да отбие всички атаки на прокуратурата и само веднъж – миналия август – получи 4-годишна ефективна присъда, впоследствие намалена на 1 година по силата на влязла в сила амнистия. Двете години забрана да упражнява обществена дейност обаче остават в сила.

„Бунга бунга“, подкупи, данъчни измами и нелегално финансиране

В процеса срещу бившия италиански премиер защитата му се опита да представи разточителните запои, известни още като „бунга бунга“, за напълно безобидни събирания. За тази цел тя предлагаше да привлече като свидетели две „звезди“ – холивудския актьор Джордж Клуни и португалския футболист Кристиано Роналдо. Искането обаче беше отхвърлено.

Медийният магнат Берлускони е пословично известен със своите „подвизи“ в средите, в които мирише на много пари, власт и секс. Той обаче винаги е успявал навреме да измъкне главата си от примката на прокуратурата. Като министър-председател на Италия той предприе серия от законодателин иницативи, които му осигуриха имунитет за времето докато е във властта и с които някои деяния бяха декриминализирани.

В момента прокуратурата го разследва за други престъпления. Две от обвиненията срещу него са за корупция и нелегано партийно финансиране, както и за подтикване към даване на грешни показания пред съда в процес за организирана проституция. В него като обвиняеми са привлечени трима приближени на Берлускони – бившият главен редактор на новините на телевизия TG4 Емилио Феде, импресариото Леле Мора и бившата общинска съветничка в Милано Никол Минети. Те са „набавяли“ за партита на Берлускони колгърли, между които и Карима Ел Махруг с прякор „Руби, крадлата на сърца“.

Политическите последици за Берлускони

Въпреки доста оспорвания му стил на живот, бившият италиански премиер продължава да има и много привърженици. Берлускони е собственик на най-голямата медийна компания в Италия и поради това проблемите му с прокуратурата отиват някакси на заден план в медиите. В тях той винаги се представя за жертва на италианското правосъдие и не пропуска възможност да отхвърли всякаква вина от себе си. Берлускони твръди, че прокуратурата и съдиите изпълняват политическа поръчка срещу него.

Досието на бившия италиански премиер обаче е пълно с обвинения. През март 2013 година милански съд постанови на първа инстанция едногодишна ефективна присъда срещу Берлускони по делото „Унипол“ – за подслушан телефонен разговор около закупуването на банка. Един от обвиняемите по делото, бившият шеф на застрахователното дружество „Унипол“ Джовани Консорте беше най-сериозният опонент на Берлускони на парламентарните избори през 2006 година. Няколко месеца преди изборите италианският вестник „Ил Джорнале“, собственост на брата на Силвио Берлускони – Паоло, направи публично достояние подслушания телефонен разговор. С това Силвио Берлускони е целял да нанесе унищожителен удар на опозицията, реши съдът. Наблюдателите обаче очакват защитата на Берлускони да оспори и тази присъда на първа инстанция, а делото да започне наново на следващата съдебна инстанция.

 
 
Коментарите са изключени за Берлускони отново отърва кожата