Берлускони евродепутат от България или Унгария?

| от |

„Кандидатура на Берлускони в България или Унгария на европейските избори не може да се изключи, но познавайки го, не вярвам той да я има предвид,“ заяви днес в радио интервю сенаторът Роберто Формигони от формацията „Нов център-дясно“, която се отцепи от партията на Берлускони „Форца Италия“, предаде БТА.

Спекулацията, че Берлускони ще потърси „политическо убежище“ в София или Будапеща беше пусната още миналата седмица, когато Сенатът гласува за отстраняването на бившия премиер от сенаторския пост поради ефективна присъда за данъчни измами в особено голям размер, която освен лишаване от свобода предвижда и забрана за заемане на публични длъжности.

„Говори се от седмица, защото някои се погрижиха да връчат на Берлускони анализ дали подобен ход е осъществим. Други пък настояват да се реализира тази хипотеза, но не вярвам, че в крайна сметка ще се кандидатира. Той ясно заяви, че иска да остане в Италия и евентуално тук да си изтърпи наказанията“, поясни Формигони, който е първият италиански политик коментирал публично този слух.

Според местни медии евентуалното избиране на Берлускони за депутат в Европейския парламент ще му гарантира имунитет за 5 години, тъй като там няма риск от извънредни избори. За най-предпочитана се сочи Унгария поради приятелството, което свързвало премиера Виктор Орбан с детронирания италиански сенатор.

България е класирана втора с мотива, че там се получава гражданство срещу инвестиция от 511 хиляди евро. Тук ние можем да си зададем и въпроса от коя партия Ил Кавалиеро би могъл да се кандидатира. Вие как мислите?

ITALY-BERLUSCONI-SONG

 
 
Коментарите са изключени за Берлускони евродепутат от България или Унгария?