Берлин обезпокоен от руската политика на Балканите

| от |

Стратегията на руския президент Владимир Путин на Балканите предизвика тревога в правителствените среди в Берлин, пише авторитетното германско списание „Шпигел“.

Кабинетът на германския канцлер Ангела Меркел е обезпокоен от „руската агресивна, антизападна политика“ на Балканите, добавя изданието.

„Правителството в Москва се опитва да обвърже Сърбия с тясно военно сътрудничество и чрез снабдяването с природен газ“, се казва в един секретен документ относно руското влияние в Сърбия. „Синьото гориво“ за Сърбия, натискът върху Босна и Херцеговина предизвикват тревога в Берлин заради руското политическо влияние на Балканите.

Президентът Владимир Путин се опитва да отдалечи тези страни от Европейския съюз, пише „Шпигел“, който се позовава на секретен документ на германското външно министерство. „Целта на Путин е по този начин балканските държави да бъдат изложени на натиск и те или да се дистанцират от членството в ЕС или като държави-членки да прокарват проруско влияние при взимането на решенията от ЕС“, заяви експертът по европейските въпроси в ХДС Елмар Брок.

Според изданието Москва действа в Босна по същия начин. „Оставаме с впечатление, че Русия се опитва чрез Република Сръбска да получи влияние в цяла Босна и Херцеговина“, казва аграрният министър Кристиан Шмид, който неотдавна посети Белград. Според него по този начин се усложнява и присъединяването на Сърбия към ЕС.

В тази връзка държавният министър в германското МВнР Михаел Рот заяви, че Берлин трябва да обясни на балканските държави, че членството им в ЕС е в техен интерес. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Берлин обезпокоен от руската политика на Балканите