Бенедикт Къмбърбач е далечен роднина на Артър Конан Дойл

| от chronicle.bg с БТА |

Британският актьор Бенедикт Къмбърбач, който изпълнява главната роля в сериала „Шерлок“, е далечен роднина на писателя Артър Конан Дойл (1859 – 1930), създателя на образа на знаменития детектив Шерлок Холмс, съобщиха световните информационни агенции. До такива изводи са стигнали специалисти от компанията Ancestry (Ансистри) със седалище в щата Юта, която изследва генеаложки данни.

Според събраните от компанията данни, 40-годишният Къмбърбач – звездата от отличения с награда „Еми“ сериал на Би Би Си, и сър Артър Конан Дойл са 16-и братовчеди. Общ техен прародител е Джон от Гонт (1340 – 1399) – първият херцог на Ланкастър и един от синовете на английския крал Едуард Трети (1312 – 1377).

„Колко рядко се случва актьор в значим сериал да има шанса да се превъплъти в образа на персонаж, създаден от негов роднина, особено когато става дума за Шерлок Холмс“, възкликна Дженифър Ътли от компанията.

„Създаването на родословно дърво е като сглобяване на мистериозен пъзел, чиито елементи самият Шерлок Холмс би бил заинтригуван да подреди правилно“, допълни колежката й Лайза Елзи.

От компанията отбелязаха, че нито Къмбърбач, нито негови представители са се обръщали към нея с молба да бъде създадено родословното му дърво. Изследователите решили да се заемат с тази задача по собствено желание заради увлечението си по сериала „Шерлок“.

Бенедикт Къмбърбач е известен също с ролите си във филмите „Пропадане в мрака“, „Петата власт“, „Доктор Стрейндж“, трилогията „Хобит“. За ролята си във филма „Игра на кодове“ бе номиниран за „Оскар“ за най-добър актьор.

 
 
Коментарите са изключени за Бенедикт Къмбърбач е далечен роднина на Артър Конан Дойл