Беловежката гора: природа без граници

| от |

Животните, населяващи вековната Беловежка гора, не признават граници. Глиганите и вълците редовно се появяват от другата страна на линията, разделяща североизточна Полша от Беларус. „Между двете страни има солидни заграждения, но животните издълбават дупки под тях и ги преодоляват лесно“, обяснява полякът Карол Войчеховски, служител в Беловежкия национален парк. Заради уникалното си биоразнообразие този парк е обявен за обект от световното природно наследство.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Беловежката гора е единственото място, все още обитавано свободно от европейския бизон, най-големият сухоземен бозайник на континента. С величествената си фигура този звяр напълно заслужава прозвището „цар на гората“. Едно от първите неща, които човек вижда, след като пресече портата на националния парк, е голяма бизонова глава, издялана от дърво. Скулпторът Славомир Довбиш казва: „Хората тук имат специална връзка с бизона – символът на Беловежката гора“.

Бизонът обаче съвсем не е единствената забележителност. Беловежката гора се слави с изключителното си разнообразие от екосистеми и видове, част от които са много редки или дори изчезнали на други места в Европа. Една от типичните картини на горския пейзаж са голямото количество изкоренени дървета – те са същински рай за много видове насекоми. Тук живеят и редки птици като трипръстия кълвач, белоклюнестия кълвач и различни видове сови.

Европейският съюз играе важна роля в усилията за запазване на биоразнообразието в гората. Беловежкият национален парк е част от мрежата „Натура 2000“ на ЕС, която си поставя за цел да защити най-ценните видове в Европа и тяхната естествена среда. Паркът получава финансиране от няколко европейски фонда, включително Фонда за регионално развитие. Благодарение на средствата на ЕС например, движението на бизоните може да бъде следено на живо онлайн чрез инсталираната уеб камера.

През 2007-2013 г. Беловежката академия за биоразнообразие организира семинари с помощта на европейската програма за развитие на селските райони. Семинарите имат за цел да подобрят разбирането на хората за богатството на природата и да помогнат за проучването на биоразнообразието в парка. „Ние сме отворени към всички любители на природата“, заявява Олимпия Пабиан, координатор в академията. Участници в семинарите са не само поляци, но и жители на други европейски страни.

Туризмът в региона също получава подкрепа от ЕС, особено чрез програмата за съседство между Полша, Беларус и Украйна.

 
 
Коментарите са изключени за Беловежката гора: природа без граници