Белият дом може отново да се окаже под натиск

| от |

Във вторник Републиканската партия в САЩ получи мнозинство в Сената при съкрушителна победа на парламентарните избори. И макар че промяната не се очаква да доведе до преразглеждане на външната политика, сега ръководеният от републиканците Конгрес ще окаже натиск върху Белия дом по въпроси като Иран, военните съкращения и тероризма, предвиждат експерти.

Победата на Републиканската партия ще предизвика преразпределяне на комисиите в Сената, като сенаторът републиканец Боб Коркър се очаква да поеме ръководството в сенатската комисия за външните отношения. В същото време сенаторът и претендент на Републиканската партия на президентските избори през 2008 година Джон Маккейн ще оглави комисията за въоръжените сили в Сената и ще окаже натиск върху Белия дом относно иранската ядрена програма.

„Приоритетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху след изборите вероятно ще бъде да работи в близко сътрудничество с контролирания от републиканците Конгрес, за да попречи на американско-германското ядрено споразумение с Техеран. Като държат мнозинството и в двете камари на парламента, републиканците сега имат възможността да блокират премахването на американските санкции, което изпълнението на подобно споразумение предполага. По ирония, иранските „хардлайнери” също ще бъдат очаровани, защото те също са срещу това споразумение”, казва Уейн Уайт, бивш заместник-директор на службата за разузнаване за Близкия изток към Държавния департамент.

Маккейн, който е известен с твърдата си външна политика, в сряда заяви, че той и Коркър ще преразгледат политиката по отношение на тероризма в Близкия изток. Сенаторът беше категоричен за това, че администрацията дава слаб отпор на групировката „Ислямска държава”, която превзе обширни територии от Ирак и Сирия и стана причина за американската въздушна кампания. „След съкрушителната победа на републиканците, върху администрацията ще бъде оказан по-голям натиск за по-здрави мерки срещу „Ислямската държава”, казва Уайт.

Даръл Уест от института „Брукингс” смята, че „фактът, че Маккейн поема комисията за въоръжените сили, ще му даде платформа, от която да иска по-силни действия във външната политика и както и да провежда слушания, по време на които служители на администрацията ще трябва да дават обяснения за действията си. Всичко това ще привлече вниманието и ще увеличи натиска върху Обама да бъде по-твърд. Това може да се отрази на американската политика по отношение на „Ислямската държава”, Русия и други страни”.

„Твърдолинейните сенатори не могат да принудят администрацията да прави неща, които не иска, но могат да задържат утвърждаването на назначенията на президента Обама и да добавят клаузи към финансовите законопроекти. Поради това за администрацията на Обама може да се окаже по-трудно да пренебрегва реториката на републиканците”, обяснява Уест.

Стратегът на Републиканската партия Форд О’Конъл посочва, че Сенатът може да отложи или да се опита да спре някои от планираните военни съкращения. „Очевидно този екип иска сразяване на „Ислямската държава”, казва О’Конъл във връзка с позицията на републиканците по отношение на терористите, които съсипват Ирак. „Това, което ще чуете от Маккейн и в известна степен от Коркър, е, че армията трябва да направи това, което е нужно, за да задържи или да отблъсне „Ислямската държава”, казва той./ Xinhua/Фокус

 
 
Коментарите са изключени за Белият дом може отново да се окаже под натиск