Белгия въвежда строги мерки срещу тероризма

| от chronicle.bg |

Белгийският премиер Шарл Мишел обяви пред парламента 18 мерки, които правителството ще предприеме за противодействие на тероризма, съобщи БТА.

Предвижда се повече да няма анонимни предплатени карти за мобилни телефони. Ще бъде въведен регистър за пътниците със самолети и високоскоростни влакове. Неразрешените места за религиозна дейност ще бъдат разтурени.

Мерките за задържане по подозрения в терористична дейност ще продължават по 72 часа, а не по 24 часа, както досега. На хората, за които има улики, че представляват обществена заплаха, ще бъдат поставяни електронни гривни за проследяване. Потвърждава се намерението джихадистите, завърнали се от фронта, да бъдат вкарвани в затвора.

Ще бъде повишен контролът по границите, догодина бюджетът за борба с тероризма ще бъде двойно увеличен до 400 милиона евро. До 520 се увеличава броят на военните, които ще бъдат разположени по улиците за охраната на обществени обекти. Ще бъдат разширени техническите възможности на разузнаването, включително със съхраняването на „гласов отпечатък“. По разследвания на тероризма ще бъдат възможни обиски денонощно. Онези, които проповядват омраза, че бъдат експулсирани.

Въвежда се специален план за пресичане на насилието в квартал „Моленбек“ в Брюксел. Мерките предвиждат също допълнителни проверки за кандидатите за работа в чувствителни сфери. Ще бъде разширена мрежата от камери за наблюдение, които разчитат автомобилните номера.

 
 
Коментарите са изключени за Белгия въвежда строги мерки срещу тероризма