Белгийската полиция благодари на „котките“

| от chronicle.bg |


Белгийската полиция благодари в понеделник на „котешката акция“ #BrusselsLockdown в Twitter. В неделя в Брюксел се проведе антитерористична операция, в резултат на която бяха арестувани общо 21 души. Властите призоваха белгийците да не разпространяват информация за акцията, за да не я компрометират.

Белгийците реагираха неочаквано, заливайки социалната мрежа със снимки на котенца.

Пародийният сайт НордПрес поде публикуването на изображения на котенца в средата на миналата седмица, като създаде героя „Абу Мяу“ – коте с пояс с експлозиви, представено за подбудител на атентатите на 13 ноември в Париж.

Снощи белгийските власти поискаха медиите и потребителите на социалните мрежи да се въздържат от споделяне на информация за полицейските акции в редица брюкселски райони и в Шарльороа. В отговор на това искане потребители на Twitter и Facebook, вместо да описват какво виждат от прозорците си, публикуваха снимки на котенца във всякакви роли с хаштаг #BrusselsLockdown: коте-водещ на телевизионни новини, два котарака джедаи, които се бият с мечове, малко коте, нападащо овчарско куче.

Първи започнал да качва снимки на котенца оператор от холандската телевизия NOS. „Вместо туит за полицейските акции в Брюксел, ето снимка на нашето коте Моцарт“, написал снощи Хуго Янсен. Примерът му веднага бил последван в Белгия и в чужбина.

Ето и как белгийската полиция се отблагодари на двата официални езика на Белгия: „За котките, които вчера ни помогнаха… Заповядайте!“

 
 
Коментарите са изключени за Белгийската полиция благодари на „котките“