Бедните на богата Америка

| от |

Всеки седми американец живее под границата на бедността. А след като държавата оряза драстично програмата за изхранване с купони, мнозина са изправени пред нищото, осъдени да се борят за физическо оцеляване, пише Дойче веле.

7360947-lg

Мери Джоунс работи в организацията „Greater Birmingham Ministries“, която раздава хранителни продукти на крайно нуждаещи се. Днес в бюрото й за първи път е 58-годишният Майкъл Флауърс. Всъщност той получава купони за храна по специална правителствена програма за бедни, но откакто в началото на ноември т.г. тя беше драстично съкратена, е принуден да търси допълнителни възможности.

Ако досега Флауърс е получавал на месец купони за 200 долара, от ноември той вече разполага с 11 долара месечно по-малко. За Майкъл Флауерс тези 11 долара са немалко пари, защото той е безработен и не получава социални помощи. Т.е. няма никакви доходи. А за един 58-годишен безработен е изключително трудно да си намери работа, особено в южните американски щати, където безработицата е висока.

„За някои хора купоните са всичко, което имат“

В „Greater Birmingham Ministries“ бедните имат право на безплатна торба с хранителни продукти на всеки 90 дни веднъж. „Ако семейството се състои от трима човека, то получава при нас т.нар. „Голяма торба“, разказва Мери Джоунс, която работи в благотворителната организация от 16 години. Всяка такава торбичка съдържа по една консерва боб, грах и компот и обикновено малко парче месо.

Тричленно семейство трудно може да изкара с такова количество консервирана храна, но пък повечето от нуждаещите се американци ползват услугите на социалните кухни или на църквата, обяснява Джоунс. Една част от тези хора работят по няколко часа седмично или пък получават купони за храна. Но и това не е достатъчно, за да свържат двата края, – почти всеки седми американец живее под границата на бедността, допълва Мери Джоунс.

Купонната система съществува в САЩ от шейсетте години на миналия век. Преди четири години тя дори беше засилена като част от мерките на американското правителство срещу икономическата криза. В началото на ноември обаче средствата по програмата бяха съкратени в рамките на правителствените усилия за икономии – годишно трябва да бъдат икономисани 5 милиарда долара. Това решение има и друго измерение: 47 милиона американци са обречени на глад.

Даниела не иска да казва цялото си име. Тя също чака на опашката за торба с безплатни консерви. „За някои хора купоните са всичко, което имат“, казва тя. И добавя, че тези 11 долара, които сега им отнемат, за тях представляват много пари. „С тях в определени магазини могат да се купят например две опаковки картофено пюре“, казва Даниела, която страда от редица заболявания, включително диабет и високо кръвно налягане. Самата тя не получава купони за храна, тъй като преди години е била задържана с наркотици и макар отдавна да си е платила глобата, заради този случай завинаги е лишена от право на купони. „Ако нямаше такива организации като тази тук, щях да гладувам“, казва Даниела.

Бедните стават още по-бедни

Макар че има много хора като Даниела, които не отговарят на условията за участие в програмата, през последните 7 години броят на получаващите купони за храна почти се е удвоил и междувременно достига 50 милиона души. Това е приблизително колкото населението на цяла Испания. Републиканците в Камарата на представителите са против купонната система, защото, според тях, тя не поощрявала хората да си търсят работа.

Осемдесет на сто от хората, получаващи купони за храна, са семейни с деца, хора с увреждания или възрастни. За тях и без друго няма работа, казва Скот Дъглас, директор на социална кухня. „Преди в семействата имаше хора, които работеха като миньори, учители, леяри в стоманодобивни предприятия или занимаващи се с търговия, на които близките можеха да разчитат в нужда. Днес бедните стават все по-бедни, а заедно с тях обедняват и близките и роднините им“, казва Дъглас.

Ще има нови съкращения

Репубиканците планират да орежат програмата с още 40 милиарда долара през следващите 10 години. Демократите са против. Спорът около купоните за храна е и основната причина аграрната реформа, част от която е и въпросната програма за бедни, вече доста дълго време остава блокирана в американския Конгрес. Има изследвания, според които всеки долар, похарчен за купони за храна, генерира 9 долара икономическа дейност. Те не само държат 4 милиона американци над границата на бедността, но и подпомагат много дребни земеделци и вериги магазини, които работят с въпросните купони за храна. Скот Дъглас не иска и да си помисли какво може да се случи, ако програмата с безплатните купони за храна бъде орязана още повече.

 
 
Коментарите са изключени за Бедните на богата Америка