БДЖ готви национална стачка

| от |

Към момента 567 милиона са дълговете на Българските железници. Заради намалената субсидия за следващата година в предварителния разчет на бюджета, както и заради намеренията 1500 – 2000 служители на бъдат съкратени, синдикатите в компанията предупреждават за организиране на национална стачка.

Изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ ЕАД Владимир Владимиров каза, че в момента се водят непрекъснато разговори, включително и със синдикатите. Той успокои обаче, че по време на празниците гражданите могат да бъдат спокойни, тъй като транспортът ще бъде подсигурен.

„Ако субсидията остане 140 млн. лева за 2015 г., трябва да бъдат спрени 140 влака и да бъдат освободени 1 500 служители. Това не е липса на средства, а държавна политика“, каза Владимиров в коментар за БТВ.

Държавата определя в какъв размер иска да бъде услугата, която БДЖ предоставя. Ние настояваме за държавна политика, посочи изпълнителният директор.

Той беше категоричен, че не може да се затвори железопътния транспорт на България изобщо: Как виждате трупи и метали да се превозват, с ТИР-ове? Без железница – това е абсурд!“, каза Владимиров и беше категоричен, че проблемът на БДЖ трябва да стане приоритет на правителството.

Като временно решение на текущ проблем Владимир Владимиров определи идеята на министър Московски към БДЖ да се открие фирма за автобусен превоз, тъй като това не е решение на проблема на железниците.

По думите му в това не може да се провиди надделяване на автобусното лоби и стремеж БДЖ да се доведе до умишлен фалит.. Въпреки това Владимиров направи признание, че лобито на фирмите от автопревозите е силно, за разлика от слабото лоби на железниците. / NewsBG

 
 
Коментарите са изключени за БДЖ готви национална стачка