Башар Асад осъди атентата, но и Франция

| от chronicle.bg |

Сирийски паспорт е намерен до тялото на един от атентаторите самоубийци, взривили се в петък в Париж, близо до Стад де Франс. Вторият от разпознатите атентатори е френски гражданин.

Сирийският президент Башар ал-Асад осъди кървавата атака на „Ислямска държава” в Париж, но отбеляза, че „погрешната” политика на Запада в Сирия, особено тази на Франция, отчасти има вина.

„Ислямска държава” потвърди, че тя носи отговорност за координираната атака в Париж, която отне живота на най-малко 127 души във френската столица.

Франция започна въздушни удари срещу „Ислямска държава” през септември с аргумента, че иска да предотврати атаки на групировката срещу френските интереси и да предпази сирийските цивилни граждани.

„Погрешните политики, преследвани от западните държави и най-вече – Франция, като се има предвид случващото се в нашия регион, допринесоха за разрастването на тероризма”, казва Асад, цитиран от сирийска държавна медия.

„Свирешият терор, от който пострада Франция, е онова, което сирийският народ трябва да понася”, казва още Асад. Той се срещна с френска делегация, въпреки че не изглежда срещата да има връзка с петъчните атаки.

Асад многократно предупреждаваше западните държави, че ще се наложи да платят сурово за това, че са подпомагали бунтовниците срещу режима му от 2011 година насам. Опонентите на Асад обаче твърдят, че именно той е виновен за подклаждане на ислямистките военни с войната си срещу бунтовниците, в която стотици хиляди цивилни бяха убити.

Най-високият религиозен орган в Саудитска Арабия също осъди атаката. Саудитската религиозна власт осъжда атаките като действия, противоречащи на ценностите, които проповядва исляма. Тя също посочва, че за да се елиминира тероризмът по света е необходимо „съгласувано усилие” от „единна морална позиция”.

 
 
Коментарите са изключени за Башар Асад осъди атентата, но и Франция