Барозу: Маргарет Тачър не би се поддала на натиска на ЮКИП

| от |

Като бивш маоист от Португалия, който смята Тони Блеър за свой приятел, Жозе Мануел Барозу може да изглежда като неподходящ съветник за Консервативната партия по въпросите на пазарите или относно завета на баронеса Тачър, пише вестник The Telegraph.

Но председателят на ЕК с изтичащ мандат казва: „Колкото повече се приближава времето да си тръгна, толкова по-честен ставам”.

Пред The Telegraph Барозу е дал последното си интервю за британски вестник преди оттеглянето си от ЕК следващия месец.

„Като приятел на Великобритания, който наблюдава отстрани, помня добре Маргарет Тачър. Работих с нея, когато бях млад, като заместник външен министър на Португалия. Усещането за Консервативната партия бе усещане за отвореност. Така че съм много изненадан да видя колко много консерватори се предават пред аргументите на Британската партия за независимост – ЮКИП”, заяви Барозу.

„Щеше да бъде напълно невъзможно да чуете от Тачър изявления в стила на ЮКИП. Тя беше шампионът по разширяването на ЕС. Дали Великобритания ще изгуби ценният политически капитал, който има със страни като Полша?, Това, което помня от Тачър, е, че тя бе за разширяването и против протекционизма. Не помня да е защитавала протекционизма на трудовия пазар. Дори напротив – тя бе за отворените пазари. Ако съдя по това, което си спомням за Тачър, тя не би се поддала на тези аргументи”, заяви Барозу. / Агенция Фокус

 
 
Коментарите са изключени за Барозу: Маргарет Тачър не би се поддала на натиска на ЮКИП