Барозу: Ако не беше влязла в ЕС, днес България можеше да е в позицията на Украйна

| от |

Ако не беше влязла в Европейския съюз (ЕС), днес България можеше да е в позицията на Украйна, смята председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Днес той за последен път ръководи заседание на колежа на комисарите и даде последната си пресконференция.

Разширяването е едно от най-големите постижения в съвременната европейска история, а решението за приемане на България и Румъния е било правилно, заяви Жозе Мануел Барозу на финала на втория си мандат, начело на изпълнителния орган на Евросъюза.

За минута само си представете, че тези страни не бяха се присъединили към Европейския съюз в момента, в който го направиха. Тогава може би днес щяхме да обсъждаме не само Украйна. Може би щяхме да говорим за България, или за балтийските страни.

Що се отнася до евроскептицизма, който случайно или не отбеляза връхната си точка именно след влизането на двете балкански страни през 2007-а година, председателят на Еврокомисията, която направи присъединяването им възможно, категорично отрече България и Румъния да са в основата на сегашните проблеми на европейската интеграция.

Разбира се, че не. Не България и Румъния провокираха проблемите, пред които понякога ни се налага да се изправим, подчерта отиващият си председател на Еврокомисията.

Той призна, че понякога решенията в Европейския съюз се вземат трудно – но не заради новите, а заради други страни – членки, и подчерта, че не иска Европа да има руската система, където решенията се вземат от един човек.

На прощалната си пресконференция Барозу заяви, че ЕС днес е по-силен и по-подготвен да се справи с предизвикателствата на бъдещето. Той изрази благодарност и на двата си екипа за изпълнението на приетите решения.

От 2004-та година, когато поех длъжността, ЕС почти се удвои по брой на членуващите държави. Приехме нов договор – Лисабонския, приехме и най-амбициозната в света екологична програма, предприехме дълбоки реформи в икономиката и банковия сектор. С амбициозното ни развитие, търговията и външната политика ЕС ще остане най-големият донор на помощ в света, най-важният търговски блок и най-голямата икономика в света.

В личен план Барозу подчерта, че няма планове за нови ръководни постове, а иска да се отдаде на заслужена почивка след 30 години в политиката.

Комисията с председател Жозе Барозу приключва работа в петък, а от събота, 1-ви ноември, в длъжност встъпва новият екип на Жан-Клод Юнкер с мандат от пет години. / БНР

 
 
Коментарите са изключени за Барозу: Ако не беше влязла в ЕС, днес България можеше да е в позицията на Украйна