Бари Шварц за парадокса на избора

| от |

Психологът Бари Шварц говори за основният постулат в западното общество: свободата на избора. Според Шварц възможността да избираме ни е направила не по-свободни, а по- парализирани, не по-щастливи, а по-неудовлетворени.

Колкото повече избор имат хората, толкова повече свобода имат. И колкото повече свобода имат,с толкова повече благосъстояние разполагат. Но дали е така пита Шварц.

Това така силно ни е набито в главите, че никой не го поставя под съмнение, казва Шварц. И дава няколко примера. „Например нашия супермаркет. Не е от най-големите. Ще кажа само няколко думи за дресинга за салати В нашия супермаркет има175 вида дресинг, ако не смятаме 10 различни вида екстра-върджин зехтин и 12 вида балсамов оцет, които можете да си купите, за да приготвите огромен брой ваш собствен дресинг за салата, ако случйно никой от 175-те вида, налични в магазина не ви допадат. Ето това е супермаркетът.

След това отивате до магазина за техника, където можете да си купите стерео уредба – говорители, СД плейъри, касетофони, тунери, усилватели. И само в този един-единствен магазин за електроуреди, има толкова много стерео уредби! Можем да си сглобим 6.5 милиона различни стерео уредби от разните компоненти, предлагани в един единствен магазин!“

Вижте видеото

 
 
Коментарите са изключени за Бари Шварц за парадокса на избора