Банско, Боровец и Пампорово откриват зимния туристически сезон

| от |

В трите големи планински курорта – Банско, Боровец и Пампорово днес ще бъде открит официално зимният туристически сезон. Първоначалните прогнози на Министерството на туризма са за 4 – 5 процента увеличение на туристите, предава БНР.

Всички планински курорти запазват цените на картите за съоръженията през този сезон.

В Банско и Пампорово днес съоръженията ще работят безплатно. Заради недостатъчното количество сняг и топлото време ски зоната в Боровец няма да бъде отворена. Програмата по откриването на сезона предвижда музикални изпълнения на специално изградената сцена на плаца Студенец, DJ парти и томбола с награди. Празникът ще продължи и вечерта на открито в центъра на курорта.

В Банско до 20-ти декември цената на еднодневната карта ще бъде 30 лева. Нова услуга срещу символична предварително платена такса ще обезпечава сигурността на туристите, съобщава Иван Обрейков – маркетинг-директор на ски зона Банско:

На начална станция ще има хеликоптер, който може веднага да помогне за спасяването на хора в планината.

В Боровец за откриването на сезона е предвидена богата програма с атракции за децата. Новото за сезона, според Люба Кленова - маркетинг-директор на „Бороспорт“:

Започва сезонът с двойно повече възможности за изкуствен сняг, увеличили сме оръдията. Осветените ни писти са двойно повече. В допълнение имаме и два терен-парка, които са за любителите на фрий стайла.  До 19-ти декември цената на картата за съоръженията в Пампорово ще бъде 39 лв.

Новото за този сезон от Мариан Беляков – директор на Пампорово АД:

Голям брой нови обозначения на територията на цялата ски зона. Започва обучение на начинаещи и на деца, безплатно.

Инспектори на Българската агенция по безопасност на храните ще извършват засилени проверки в Пампорово през новия сезон. Това каза д-р Сава Бозуков – директор на Областната дирекция в Смолян:

Основните неща, на които ще се наблегне това е хигиената в работните помещения, хигиена на инвентар, хигиена на самите работници, работно облекло, здравни книжки, технологично оборудване. Много важно нещо е съхранението на храните, особено там, където производителят е указал температура и начин на съхранение. Другото основно нещо е срокът на съхранение – всички храни с изтекъл срок или с неизяснен произход ще бъдат бракувани и ще бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение. Следващото нещо, на което ще се държи – това е вътрешната поточност в самия обект, защото всеки ден почти зареждат операторите храни, а не всичко се реализира на деня и става по някой път анархия. Ще искаме, всяка една храна, защото те се правят на порции в ресторантите, операторът да може да дакаже кой е производителят и от коя партида идва тази храна.

 
 

Как се разказва за живота на Румена Воевода

| от chronicle.bg |

Все по-малко време остава до премиерата на новия филм на Зорница-София „Воевода“ за живота на жената-хайдутин Румена Воевода.

Филмът ще се появи по кината през януари, а дотогава от екипа на „Воевода“ продължават да разпространяват видеа за „мейкинга“ на тази сложна историческа продукция.

Представяме ви видео „зад кулисите“, което показва как актьорите от филма се подготвят за епичните битки на хълмовете над Жеравна.

Независимо дали става дума за боравене със сабя или за стрелба („Нека куршумът бъде продължение на окото“), всички актьори трябва да са в перфектна форма и да знаят техниките и похватите на боя и оръжията, за да се справят с предизвикателствата, които ги очакват.

Вижте видеото, което ще ви разкаже за подготовката на актьорите, включително чрез психо-драма, за доверието, за битките в гората, за глада за другите репетиции:

 
 

И ний сме естети, и ний сме гледали на Ким Кардашиян дупарата!

| от в. "Сега" |

През последната седмица новостите в света на българската песенна култура бият като барабанен огън.

Социалните мрежи се възпалиха и кипнаха първо на почва Издислав и Фики Стораро, сега естетите и меломаниаците анализират Гери-Никол и новата й песен. Стръвта, на която кълват възмутените и вдъхновените, е рефренът: „яката дупара – кой ще я бара?“

Общо взето на Шопенхауер му е все тая, ама само Шопенхауер ли е естет на тоя свят? Едно магаре ли се казва Марко? И ний сме естети, и ний сме гледали на Ким Кардашиян дупарата!

***

Неслучайно на български основният офис на една компания се нарича седалище; и по-рядко – главен офис. У нас е по-важно да имаш дупара, нежели глава. Това е видимо и при други идиоми. На английски се казва – „трябва да имаш черва за еди-какво си“ (to have guts); на български за същото казваме – „трябва да имаш дупе“ (или евентуално топки). В дупарата сме куражлии!

***

Българо-македонският фолклор пази различни бивалици и небивалици с такава постройка: една работа се върши или с пари, или с дупара; пари нема – действайте.

***

В днешно време обаче има лидери едновременно с голяма и щедра дупара, но и приказно богати. От двете страни на един шпигел имаме две прекрасни корпулентни дупари. И не са стиснати – особено едната! Много обича да дава. На народа дава, но и на заслужили дупари дава – предимно обществени поръчки.

***

Благоразумието и прагматизмът ни учат: ако искаш мира, стой си на дупарата и кротувай! Но един неблагодарен дупарин пиян на мотика изрече непристойни и клеветнически думи за приключенията на Голямата дупара в Симитли.

***

Напънала се планината и родила мишка. Напънала се дупарата…

***

Дянков щеше да пляска дупарата на руската мечка. В действителност отиде и целуна пръстена, с извинение – влезе в управлението на голяма руска банка и икономически институт. На това му се вика дупара с две лица, казано на изящен език – това е стилът на Двуликия Анус.

***

И Христо Ботев е писал за Musculus gluteus maximus, но с ето такива възрожденски думи:

„Отзад кир Михалаки беше някак по-деликатен: вратът му – като талията на свинята, гърбът – като табашки кош, а под гърба – кръгла манастирска трапеза.“

Текстът е публикуван във в. „Сега“. 

 
 

15 модела, които са доста…грозни

| от chronicle.bg |

Всички знаем какво се изисква, за да бъдеш модел. Трябва да си кльощав и красив.

Поне така беше доскоро. По подиумите и на кориците на списанията обаче вече дефилират закръглени модели със секси извивки и хората свикнаха с това, че моделите на 21 век не са като деветдесетарските модели. Напоследък се забелязва и нов тренд в избора на манекенки: далеч не всички от тях са брилянтно красиви. Някои от тях дори не са хубави.

Вижте в галерията 15 момичета, които работят като модели и не пасват на общоприетите стандарти за красота. Някои от тях не са грозни, а имат някакъв дефект, а други…е, кои пък сме ние, че да съдим. Вижте ги.

 

 
 

София Вергара – съдена от ембрионите си

| от chronicle.bg |

Звездата от „Модерно семейство“ София Вергара е съдена от…два замразени ембриона, които е заплодила заедно с бившия си партньор. 

Зародишите, наречени Ема и Исабела, са вписани в документите по съдебното дело.

Вергара се раздели с Ник Лоб през 2014 година, след като той вече веднъж се опита безуспешно да я съди за попечителството над ембрионите. Според новото дело обаче самите ембриони са били лишени от наследството, което им се полага според тръста, основан на тяхно име, защото Вергара отказва да им позволи да се развият и да бъдат родени, както първоначално е предвидено. Тръстът е създаден за тях в Луизиана, въпреки че ембрионите се намират в Калифорния. Лузиана е „пролайф“ щат и според законите му оплодена яйцеклетка е виждана като „юридическо лице“. В документите по делото фигурират имената на оплодените яйцеклетки, но не и на самия Лоб. Делото иска попечителството на зародишите да бъде дадено на Ник Лоб, който да им осигури раждане и живот.

София Вергара и Лоб преминаха пред инвитро процедура през 2013 година. Договорът, подписан от двамата тогава, постановява, че никой от тях не може да прави каквото и да е с ембрионите без съгласието на другия.

Адвокатите на Вергара подчертават, че тук дори не става дума за ембриони, а за оплодени яйцеклетки и единствената причина да бъде заведено делото е, за да намери как Ник Лоб да свързва името си с това на Вергара.