България отива на полуфинал

| от chronicle.bg |

Внимавай какво си пожелаваш, защото може и да го получиш. Поговорката вероятно не е измислена от германците, но им пасва идеално. Националният им отбор по волейбол разви фатално влечение към мачове с България на европейското по волейбол. И мазохистичният порив бе възнаграден, пише Webcafe.bg. След като нашите съсипаха Германия в предварителната група, повториха наказателната акция и на четвъртфиналите – 3:0 (19, 23, 23).

Парадоксът е, че белгийският треньор на съперника Витал Хейнен направи всичко възможно, за да изпита отново мощта и гнева на Владо Николов и съотборниците му. Той доброволно даде победата на Холандия в първата фаза, за да избегне световния шампион Полша в битката за топ 4. А по ирония на съдбата по-рано в сряда поляците бяха сензационно изхвърлени от смятания за аутсайдер в турнира Словения.

Самият Хейнен обезумя от безсилие, докато 13 000 куфееха в „Арена Армеец“. По време на прекъсванията наставникът крещеше с пълно гърло на сконфузените си възпитаници, а тонът и жестовете му пораждаха алюзия с Третия Райх. За капак Хейнен оспорваше всяко съдийско решение и трябва да е щастлив, че си тръгна само с жълт картон. И с накърнена завинаги професионална и човешка гордост.

Българският селекционер Пламен Константинов пусна в основния състав Георги Братоев, Владимир Николов, Тодор Алексев, Николай Пенчев, Теодор Тодоров, Виктор Йосифов и либерото Владислав Иванов. Нашите стартираха с два фантастични гейма с разнообразни атаки, безмилостна блокада и свръхзвуков сервис. Третата част тръгна на зле и гостите дръпнаха с 5 точки. И те самите обаче не вярваха, че имат шанс дори за малко радост. Родните национали изравниха при 13:13, а след това въпреки някои колебания довършиха германците методично и с наслада.

Следващото препятствие по пътя към титлата е наистина тежко. В полуфиналите ще се изправим срещу Франция, която играе извънземен волейбол и на четвъртфиналите изхвърли силните сърби. „Петлите“ спечелиха последното издание на Световната лига, а по пътя взеха категоричен успех с 3:0 във Варна.

Сега обаче всичко е различно, а нашите трябва само да си повярват. По-рано през годината те най-накрая развалиха прокобата от 11 поредни загубени полуфинала във всички турнири. На европейските игри в Баку стигнахме до битката за златото, където отстъпихме пред…Германия.

Другият сблъсък на предпоследното стъпало ще противопостави Словения и победителя между Италия и Русия. Всички оставащи двубои от Евро 2015 ще се играят в „Арена Армеец“ в събота и неделя.

 
 
Коментарите са изключени за България отива на полуфинал