България изненада Холандия с два гола на Спас Делев

| от Sportcafe |

България поднесе сензация в квалификациите за Мондиал 2018, като победи Холандия с 2:0 и зарадва около 15 хил. зрители на стадион „Васил Левски“.

Така българският национален отбор продължи доброто си представяне в исторически план срещу холандците и все още няма загуба от „лалетата“ като домакин.

Още до 20-ата минута нашите водеха с 2:0 с два гола на Спас Делев, които гостите така и не успяха да върнат. Очаквано, Холандия доминираше през целия мач, но българите се защитаваха храбро, прибрани изцяло зад центъра, а атаките на гостите бяха доста ялови.

Гостите започнаха нервно мача, докато България пресираше смело, следвайки тактическите идеи на треньора Петър Хубчев, категорично спечелил двубоя с колегата си Дани Блинд.

Още в 5-ата минута българските фенове бяха на крака – при една дълга топка към Спас Делев, 17-годишният пълен дебютант Матийс Де Лигт увисна, Делев успя да измъкне топката зад него, да излъже и закъснелия вратар Йерун Зут, и сам пред празната врата да открие резултата.

При 1:0 холандците поеха инициативата и овладяха кълбото, но играеха припряно и не успяваха да достигат до опасни положения.

Звездите на „лалетата“ в предни позиции рядко успяваха да комбинират успешно, а българите не даваха на Ариен Робен да прави типичните си пробиви по фланга.

България дебнеше на контраатака и продължаваше да прави остри атаки, когато успееше да отнеме топката. В 19-ата минута Де Лигт отново сгреши, Спас Делев овладя топката пред наказателното поле, нагласи си я на десния крак и с параболичен удар матира за втори път тромавия Зут – 2:0 за България.

До края на полувремето Холандия усили натиска си, но „лъвовете“ удържаха въпреки няколко кризисни ситуации. Най-чистото положение за гостите беше в 44-ата минута, когато Клаасен изпревари Занев в наказателното и отклони топката към тарана Бас Дост, но от границата на малкото наказателно поле Дост стреля на сантиметри встрани от вратата.

На почивката холандският селекционер Дани Блинд направи две смени, но през второто полувреме нищо в мача не се промени.

Българите продължаваха да се защитават отлично и рядко допускаха опасности пред вратата си. Едва в 57-ата минута гостите отправиха първия си точен удар в мача – Куинси Промес стреля опасно извън наказателното поле, но Николай Михайлов внимаваше и спаси. В 62-ата минута отново Михайлов направи ключово спасяване след добра комбинация на холандците, при която Бас Дост свали топката към Клаасен в наказателното поле и последва силен изстрел от движение.

Впоследствие обаче темпото спадна още повече и холандците изглеждаха напълно неспособни да променят нещо в развоя на мача, макар че си бяха разменини шест пъти повече подавания и владееха топката в над 70% от времето.

България не показа притеснение и без излишна паника до края удържа резултата, за да се поздрави с престижна победа над една от големите европейски сили във футбола.

С трите точки от днес „лъвовете“ изпревариха Холандия в класирането и са на трето място в своята група „А“ с 9 т. Холандците са четвърти със 7.

В ранния мач от групата днес Швеция разгроми с 4:0 Беларус и е на втора позиция с 10 т. Първи е тимът на Франция, който спечели срещу Люксембург с 3:1 и събра 13 т.

 
 
Коментарите са изключени за България изненада Холандия с два гола на Спас Делев