България – 69 в корупцията

| от chronicle.bg |

С корупция на нивото на Гърция и Румъния България се нарежда на 69-то място сред 175 страни по света в поредния Индекс за възприемане на корупция на „Трансперънси интернешънъл“. страните без никаква корупция или само „върхова“ корупция са Нова Зеландия, Финландия и Швеция. Най-зле с подкупите и рушветите са Сомалия и Северна Корея. Страните са подредени от първа към последна позиция по прозрачност.

Според оцветената в различни цветове карта на изследването Австралия е с обезпокоителен нюанс. Страната изпада от челната десетка на прозрачността на 11 място, като регистрира спад с продуктивното разследване на сериозните корупционни скандали. Сред страните, които са оцветени в червено, като ядро на разрастваща се корупция са Бразилия, Русия, Индия, Индонезия, Нигерия, Турция, Мексико и Китай.

На Балканския полуостров най-добре в борбата с корупцията се представя Македония, която е на 64-та позиция, а най-зле Сърбия, която е на 78 място.

Поставянето на Великобритания на 14-то място е разочароващо според експертите, които казват, че Лондон би трябвало да се намира в челната десетка, твърди вестник „Индипендънт“.

„Подкупите и сделките в задната стая не само крадат ресурси от най-уязвимите, но също така подкопават правосъдието и икономическото развитие, разрушават общественото доверие в правителства и ръководители “, предупреждават от „Трансперънси интернешънъл“. Международната организация стартира кампания, наречена „Разобличи корумпираните“, и призова другите страни и институции да следват примера на Дания. Европейският съюз, САЩ и страните от Г-20 трябва да създадат публични регистри, чрез документирането в които да бъде направено по-трудно на престъпници да се появяват под други имена. „Бързо развиващите се икономики чиито правителства отказват да бъдат прозрачни и толерират корупцията, създават култура на безнаказаност, в която корупцията процъфтява“, коментира председателят на „Трансперънси интернешънъл“ Хосе Угаз.

 
 
Коментарите са изключени за България – 69 в корупцията