България в 61-ва глуха

| от |

В тазгодишния Индекс на икономическата свобода България заема 61 място в света. Страната е постигнала най-добрите си резултати от 1995 насам. Напредъкът ѝ обаче е относителен. Пред нея са страни като Албания и Македония, пише Дойче веле.

euro

В тазгодишния Индекс на икономическата свобода, издаван от „Уолстрийт Джърнъл“ и фондация „Херитидж“, България заема 61-во място. Според авторите на ежегодния анализ страната е постигнала най-добрите си резултати от 1995 година насам. Напредъкът обаче е относителен – от години България почти не е помръдвала от обичайното си място в индекса. Миналата година например страната заемаше 60-то място в света, а тази се отмества с една позиция по-назад заради изпреварващия темп на реформи в други страни.

Общият резултат на България в това издание на индекса е 65,7 точки. Това я поставя в третата по ранг категория – на страните с умерена икономическа свобода. В сравнение с другите страни, в тази категория България си остава някъде по средата – в съответствие със слабите си подобрения по оценяваните 10 фактора на икономическа свобода.

България – под средните световни и европейски резултати

Експертът по търговска политика Брайън Райли от „Херитидж“ посочва в интервю за Дойче Веле, че икономическата свобода в България се е подобрила само с 0,7 точки в сравнение с индекса за 2013 година. „Подобно на други членки на ЕС, намалените средни митнически такси подобряват резултата на страната по фактора свобода на търговията. Свободата на труда също се е подобрила – с 5,4 точки, което отразява относително гъвкавите регулации за труда“, казва Райли.

Въпреки това подобрение, в европейското сравнение България заема едва 28-мо от общо 43 места. От това място тя също не е помръдвала от години. Този път я изпреварват не само страни-членки на ЕС. Пред нея са например Грузия (12-та), Армения (18-та), Македония (20-та) и Албания (25-та). „Резултатите на България остават под средните резултати на другите европейски страни“, подчертава в тази връзка Брайън Райли. Той уточнява също така, че резултатите на България в сферите на защита на правата на собственост и намаляване на корупцията са под средните за света. „Страната се нуждае от най-голямо подбрение тъкмо в тези две сфери“, посочва експертът.

В тазгодишното издание на Индекса на икономическата свобода България отбелязва подобрение по фактора „липса на корупция“. Какво обаче означава този подобрен резултат за една страна, в която хората вече повече от половин година протестират срещу корупцията? Според Райли, въпреки че резултатът по този фактор се е подобрил, оценките на България остават под средните за региона и света. „Това показва, че корупцията в страната остава проблем, изтъква експертът.

В анализа, който придружава оценката за България, са посочени редица фактори, които отслабват демокрацията: освен корупцията са посочени липсата на прозрачност във вземането на управленски решения, слабост на съдебната система, която не успява да защити правото на собственост, и противоречиви регулации за частните инвестиции, които отблъскват инвеститорите.

В анализа се споменават и събитията в България от миналата година – оставката на кабинета на Бойко Борисов, случаят „Пеевски“ и протестите. Според авторите му вътрешната нестабилност в страната води до стагнация на икономическото развитие, която се подсилва от последиците от икономическата криза в ЕС. На този фон авторите на анализа не допускат, че България ще може да се присъедини към еврозоната в близко бъдеще.

Икономическата свобода по света – 20 години по-късно

Тази година Индексът на икономическата свобода отбелязва 20-годишен юбилей. По този повод изданието обобщава световните тенденции от последните две десетилетия. Така например най-голям напредък в Европа за последните 20 години са отбелязали няколко източноевропейски страни: Естония, Литва и Чехия. Най-значителни в световен мащаб обаче са подобренията на страните, експериментирали с „меки“ форми на социализъм – Дания, Швеция и Канада. Най-голямо влошаване в света пък са претърпели поддръжниците на екстремно свободния пазар САЩ и Великобритания – тази година САЩ за първи път изпадат от първата десятка в света и са на 12-то място.

Европейският съюз продължава да е сред местата с най-голяма икономическа свобода в света въпреки кризата в еврозоната. 10 страни-членки на ЕС са сред двайсетте най-свободни държави в света в икономическо отношение. Хонгконг, Сингапур, Австралия и Швейцария пък са водещите по икономическа свобода страни. На опашката са Зимбабве, Куба и Северна Корея.

 
 
Коментарите са изключени за България в 61-ва глуха