България падна до 100-тното място в класацията на „Репортери без граници“ за свободата на словото

| от |

България е слязла до 100-тното място в класацията на „Репортери без граници“ за свободата на словото в 180 страни за 2014 година, сочи доклад на организацията, публикуван на нейния сайт.

1

Страната отново е на последно място сред членките на Европейския съюз след тежка година, белязана от пет месеца на мащабни протести и политическо напрежение, отбелязва организацията.

Независимите журналисти, особено разследващи репортери, междувременно бяха изложени на тормоз, който може да приема формата на палежи на автомобилите им, посочва докладът.
Миналата година България бе на 87-мо място в класацията. В частта за ЕС докладът на „Репортери без граници“ припомня дългогодишния ангажимент на общността да защитава свободата на словото и дадените юридически гаранции. Индексът сочи, че тези гаранции се прилагат, отбелязва организацията, уточнявайки, че сред 50-те страни на челни места в класацията 31 са европейски. Въпреки добрите резултати на ЕС обаче в някои страни се наблюдават неблагоприятни тенденции, които засягат представянето им при защитата на свободата на информация.

Сред тях са Великобритания и Франция – традиционно уважаващи свободата на медиите държави, които обаче имаха тревожна 2013 година. Организацията отбелязва също така обезпокоителните тенденции в Гърция, която за пет години се е сринала с над 50 позиции в класацията и сега е на 99-о място, и Унгария. На челните места в класацията са Финландия, Холандия и Норвегия, а на последните – Еритрея, Северна Корея и Туркменистан.

„Репортери без граници“ изготвя класацията си по шест критерия за всяка страна: плурализъм, независимост на медиите, работни условия и автоцензура, законова рамка, прозрачност и
информационни инфраструктури. Всяка страна получава оценка между 0 и 100, като 0 е идеална ситуация.

1

САЩ останаха зад Салвадор и Румъния в класацията за свободата на словото на „Репортери без граници“ за 2014 година заради „крайно широкото и непочтено тълкуване“ на нуждите на националната сигурност.

САЩ се изгубили 13 позиции, слизайки до 46-то място в годишната класацията, обхващаща 180 държави, която се съставя от 2002 година. Основната причина за този силен спад са упоритите усилия на САЩ да преследват разобличителите и източниците на информация, отбелязва организацията.

„Процесът и присъдата срещу редник Брадли Манинг и преследването на анализатора от Агенцията за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън бяха предупреждение за всички, които обмислят да помогнат за разкриване на деликатна информация, което определено би било в обществен интерес. Разобличителят е врагът“, посочва докладът. Великобритания пък е отстъпила до 33-то място заради „позорния натиск“ върху в. „Гардиън“ във връзка със статиите на изданието за шпионските програми на АНС.

„2013 година ще остане в историята като най-лошата година за свободата на медиите в САЩ“, заяви журналист от в. „Ню Йорк таймс“ при представянето на индекса.

Въоръжените конфликти и политическата нестабилност са основните двигатели за намаляването на свободата на медиите в редица държави, според доклада.В Сирия, която остава на 177-ма позиция, около 130 журналисти са били убити между март 2011 г. и декември 2013 година. Журналистите стават жертва както на правителствените, така и на бунтовническите сили.

Централноафриканската република (ЦАР) е слязла с 43 позиции до 109-о място най-вече заради продължаващото насилие. Позицията на Египет също остава без промяна – 159-а, след като изборите от 2012 г. доведоха до увеличаване на насилието срещу журналисти и опити за поставяне на медиите под контрола на движението „Мюсюлманско братство“, според „Репортери без граници“. Свалянето на Мохамед Морси от власт обаче е довело до натиск не само срещу египетски журналисти, но и срещу
журналистите в други страни от региона.

Китай отново е сред страните в дъното на класацията, а неговият „модел на цензура“ са разпространява в азиатския регион. Китай използва икономическата си тежест, за да повлияе медиите в Хонконг, Макао и Тайван, според организацията. Нов регионален модел обаче се появява в Мианма, която се е изкачила със 7 места в класацията до 145-а позиция.

 
 
Коментарите са изключени за България падна до 100-тното място в класацията на „Репортери без граници“ за свободата на словото