България и „Южен поток”: хем сърби, хем боли

| от |

След като по съвет на покровителите се отказа от „Южен поток”, България се надява на скорошно възстановяване на проекта, което и побърза да заяви българският премиер Бойко Борисов, пише Риановости. Но защо Европа изведнъж така се паникьоса, веднага след като беше спрян проектът?

България неведнъж е променяла решението си – дали да пусне на своя територия „Южен поток” или не. „Мама” и „татко” не са казали: Брюксел и Вашингтон заплашиха да отменят всякакво финансиране на страната. А после и българското правителство се смени, не без участието на благотворителите от ЕС и САЩ.

Въпреки очевидната многомилиардна изгода, България послуша покровителите и се отказа от „Южен поток”. А сега се надява на скоро да бъде възобновен проектът – това заяви българският премиер Бойко Борисов. Но влакът замина и не е ясно ще дочака ли София съгласието на Русия да възобнови работата си над него.

Не е ясно само защо Европа така се паникьоса, веднага след като беше спрян проектът. Дали пък в ЕС не се вълнуват, защото сега остава само транзитният маршрут през Украйна? Нима европейците се опасяват, че Киев може да излезе недобросъвестен партньор? Забрави ли Брюксел, че съвсем небогатата нито на газ, нито на пари Украйна има богат опит в изпомпването на транзитен газ за себе си в хамбарите?

Впрочем, по оценки на международната рейтингова агенция Fitch, в Европа е намаляло търсенето на руски газ. Видите ли, вече съществуващите газопроводи са достатъчни и без „Южен поток”. А ако на Европа той не й трябва, на Русия пък хич: Москва си има газ, а ако партньорите не искат да развиват съвместна дейност в името на личната полза, тогава защо да ги уговаряме? Като не им харесва – да не ядат, с лъжичка никой няма да ги храни.

 
 
Коментарите са изключени за България и „Южен поток”: хем сърби, хем боли

Повече информация Виж всички