България и Беларус подписаха протокол за разширяване на икономическото сътрудничество

| от |

След като вчера стана ясно, че ще развиваме сътрудничество със Северна Корея в областта на медиите, образованието и спорта, от Министерство на икономиката ни изненадаха с друга информация.

news-1535-2495

Заместник-министрите на икономиката и енергетиката Красин Димитров и на външните работи на Беларус Елена Купчина подписаха протокол от обсъжданията в рамките на успешно приключилата четвърта сесия на Междуправителствената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Двудневната среща обсъди широк кръг въпроси от взаимен интерес, които не са били актуализирани след предната сесия през 2008 г. Сред дискутираните теми бяха механизмите за увеличаване на взаимния стокообмен и привличането на инвестиции, които все още не отговарят на нашия потенциал, подчерта заместник-министър Димитров на заключителното заседание.

Сред най-перспективни области за активизиране на икономическото сътрудничество са хранително-вкусовата промишленост и оборудването за нея, козметичната индустрия, фармацията, каростроенето, производството на подемни машини, програмируеми стругове, изделия на електрониката, електрически двигатели и генератори, керамични детайли. Успешен бизнес в Беларус развиват няколко български фирми в селскостопанската фармация, производството на млечни продукти и ресторантьорството. Разширяването на доставките на български стоки може да стане чрез стимулиране участието на български компании в търговете на държавните белоруски концерни, стана ясно на сесията.

На съвместния бизнес форум по време на сесията компаниите заявиха необходимост от облекчаване на регламента за предварително издаване на квоти за внос на български вина и винена суровина в Беларус. Бе показана и готовността на български винопроизводители за съвместно производство с белоруски заводи за стъклени и други опаковки, както и за ползване на квотите за внос на напитки чрез белоруски държавни обединения. България покани белоруски компании на най-голямата винена изложба „Винария“ през април тази година.

Гостите се запознаха с работата на български компании, произвеждащи млечни продукти, медицинска техника и високотехнологична хидравлика, като изразиха готовност за производствено коопериране. Комисията препоръча да се стимулира участието на български машиностроителни предприятия в преоборудването на преработвателни производства от хранителната индустрия на Беларус, създаването на съвместни производства на оборудване за преработка на мляко, за консерви и храни. В този процес ще бъдат привлечени двустранно и финансови институции. Българската агенция за насърчаване на малките и средните предприятия ще организира посещение на делегация от представители на машиностроителни фирми за участие в бизнес форум в Беларус през 2014 г.

В рамките на сесията бе обсъдена и необходимостта от увеличаване годишната квота от двустранни разрешителни за българските фирми за автомобилни превози на пътници, включително без допълнителни такси при взаимен паритет. Досегашните разрешителни са крайно недостатъчни особено през лятото. Ще бъдат проучени и възможностите за създаване на транспортни коридори – железопътен и морски, за важни стоки и суровини, които да способстват товарооборота. За улесняването на търговията ще помогне подписаната на сесията спогодба за оценяването на съответствието в сферата на стандартите.

Двете страни подчертаха и успешното бизнес сътрудничество в сферата на туризма. Ръстът на издадените български визи за белоруски граждани от 2008 до 2013 г. е над 400%. От трето място през по-миналата година, България вече оглавява класацията за най-предпочитана страна за почивка белорусите, измествайки Турция като фаворит. Принос за това има признаването от България на многократните шенгенски визи на белоруските граждани. Работната група по туризъм набеляза нови инициативи, които ще бъдат конкретизирани на предстоящото изложение „Отдих“ в Минск през април 2014 г.

 
 
Коментарите са изключени за България и Беларус подписаха протокол за разширяване на икономическото сътрудничество