България е сред най-пострадалите от санкциите на ЕС към Русия

| от |

България е сред страните с най-тежки последици от санкциите на Европейския съюз към Русия.

Индустрията, транспортът и най-вече енергийният сектор очакват загуби за милиарди и тежка зима, ако отношенията между източния и западния блок не се затоплят.

640 са българските фирми, които изнасят за Русия, оборотът им за 2013 г. е около 740 млн. долара, съобщи бТВ. Износът е главно на медикаменти, машинни елементи и вино.

В същото време вносът на България е в пъти по-голям – за над 6 млрд. долара. 90% от това, което внасяме, е нефт, природен газ и масла – т.е. страната е силно зависима енергийно от Русия.

И бизнесът, и експертите, а и държавата са силно притеснени от преките последици за България.

Заради кризата в Украйна транспортният бранш очаква загуби от 20 милиона евро до края на годината. Това е цената на обходните маршрути, по които се налага да минават камионите, и огромния риск в района. „Твърде често се организират независими или локални блокади, независимо дали се обявяват, или не, ожесточава се митническият контрол, забавят се митническите формалности“, разказа Георги Минчев, който е управител на транспортна фирма.

Износът за Русия е едва 3% от целия български експорт, но конфликът може да намали и стокообмена на България със самия Европейски съюз. „Напълно е възможно, това са взаимосвързани системи, нашият износ към Европа да пострада“, твърди енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Освен това руски граждани притежават имоти за около 10 млрд. лв. у нас. Сега сделките буквално са блокирани, няколко имотни агенции са фалирали, а рискът е налице. „Представете си, ако половината от тези собственици решат да си изтеглят парите и да продадат имотите си – това е съпоставимо с резерва на България“, посочи Веселин Илиев от Българска стопанска камара.

Най-сериозно се очертава да бъде отражението върху енергийният сектор – почти цялото българско производство е зависимо от руския газ. „Те са ясни връзките, взаимосвързаността, източниците на доставки – България е много лоша ситуация от тази гледна точка“, категоричен е зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов.

Санкциите влияят дори на туризма – за първи път това лято не се очертава българското Черноморие да отчете ръст на руските и украинските туристи.

Такива са вероятните последици още до края на годината. В дългосрочен план, ако конфликтът се задълбочи, експертите очакват отдръпване на инвеститорите и забавяне на икономиката като цяло.

Според оценки на Европейската комисия санкциите ще ощетят руската икономика с 23 млрд. евро (1,5% от нейния БВП) през тази година и с още 75 млрд. евро (4,8% от БВП) през 2015 г. Руските компании пък ще понесат загуби в размер на 744 млрд. евро.

Икономическите щети за Европейския съюз от въвеждането на секторни санкции срещу Русия ще достигнат 40 млрд. евро (0,3% от брутния вътрешен продукт на ЕС) през настоящата година и 50 млрд. евро (0,4 на сто от БВП на ЕС) през следващата 2015 г. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за България е сред най-пострадалите от санкциите на ЕС към Русия