България е разкъсана между стари приятели и нови партньори във връзка с Крим

| от |

България е разкъсана между стари приятели и нови партньори във връзка с Крим, пише Ройтерс в кореспонденция от София на Матиас Уилямс и Цветелия Цолова.

„България отдавна е аномалия в Европа, страна, която е в Европейския съюз и във военния съюз НАТО, но която се чувства близка до Русия“, се посочва в статията и се отбелязва, че заради ситуацията с Украйна мнозина в София се чувстват под натиск да изберат между Москва и Брюксел.

655-402-kristian-vigenin

България е изправена пред най-сериозния тест за лоялност към ЕС след присъединяването си през 2007 г. и не е проявила нерешителност, макар че има опасност икономическите затруднения и вътрешната реакция да свалят от власт крехката коалиция на премиера Пламен Орешарски, посочва Ройтерс. Агенцията допълва, че опасността за правителството е националистическата партия „Атака“, на чиято подкрепа разчитат социалистите, за да останат на власт, да изпълни заплахата да оттегли неофициалната си подкрепа, ако София подкрепи допълнителни санкции на ЕС срещу Кремъл. Ройтерс посочва, че въпреки това външният министър Кристиан Вигенин заявява, че София няма да наложи вето на европейските санкции срещу Кремъл, но и няма да настоява за допълнителни санкции.

„България е силно уязвима от политическите последици на кризата в Крим в сравнение с други страни, които преди са били зад Желязната завеса, като например прозападната Полша или присъединилата се заедно с нея през 2007 г. към ЕС Румъния, която още през комунистическо време беше започнала да се отдръпва от Москва и е по-малко зависима от руските енергийни доставки“, пише Ройтерс. Много от бившите комунистически страни в ЕС са запазили връзките си с Русия, но повечето от тях я възприемат като бивш окупатор и все още като заплаха. „България е различна, защото смята Москва за приятел. Икономическите и културните връзки взети заедно, правят от България вероятно най-близката до Москва държава от ЕС“, отбелязва Ройтерс.

Публикацията споменава, че България все още полага усилия да отхвърли обвинението, че е Троянски кон на Русия в ЕС и тайно работи там за интересите на Кремъл. Изброявайки зависимостите на София от Москва, Ройтерс отбелязва, че макар да е член на НАТО, България продължава да разчита на Русия за ремонта и резервните части на изтребителите и танковете си. Цитиран е външният министър Кристиан Вигенин, който посочва, че Русия е вторият най-голям търговски партньор на България и че налагането на строги икономически санкции на Москва би навредило на около 2000 български предприятия с около 80 000 работници и служители. Отбелязва се също, че българската туристическа индустрия разчита силно на руските туристи по Черноморието.

Ройтерс посочва, че безпокойството от икономическите загуби заради кризата в Украйна, заедно с носталгията по комунизма сред по-възрастното поколение и нарастващото разочарование от ЕС, карат някои хора да призовават за по-тесни връзки с Москва.

За вътрешнополитическата ситуация във връзка с предстоящите през май избори за Европейски парламент Ройтерс пише: „Социалистите може да загубят гласове на поддръжници, разгневени, че правителството допуска санкциите (срещу Русия – б.ред). Като пряка издънка на комунистическия режим на власт преди падането на Берлинската стена партията има силно проруско крило и голяма част от по-възрастните й избиратели в земеделските райони клонят повече към Москва, отколкото към Запада“. В публикацията се отбелязва, че управляващата партия още преди началото на събитията в Украйна бе изправена пред перспективата да изгуби гласове през май за сметка на лява отцепническа група, оглавявана от бившия президент и от движение, водено от бивш телевизионен водещ. Според Ройтерс ГЕРБ са вероятните победители на евроизборите, което може да стане повод за предсрочни парламентарни избори през есента. Агенцията допълва, че уличните протести миналата година свалиха правителството и почти свалиха сегашното правителство, което оцеля при три гласувания на недоверие след идването си на власт. Нестабилността би попречила на крайно необходимите социални и икономически реформи в най-бедната страна от ЕС, пише в заключение Ройтерс.

 
 
Коментарите са изключени за България е разкъсана между стари приятели и нови партньори във връзка с Крим