България е 22-а в света по равенство между половете

| от |

България заема 22-о място от 142 страни в класация за 2014 г. на Световния икономически форум за равенството между мъжете и жените на работното място, цитирана от френския вестник „Фигаро“.

Страната ни значително подобрява позицията си спрямо миналата година, когато заемаше 43-о място. Според авторите на изследването жените в България имат среден годишен доход от 13 130 долара, а мъжете – от 19 115 долара. Продължителността на живота на жените в България е средно 68 години, а на мъжете – 63 години. Повече жени, отколкото мъже, завършват висше образование (71% срещу 55%). Само 25% от депутатите в българския парламент са жени, докато представителките на нежния пол заемат 41% от министерските постове.

Мъжете и жените са най-равноправни в Исландия, следвана от Финландия, Норвегия, Швеция и Дания. В дъното на класацията са Йемен, Пакистан, Чад и Сирия. Според Световния икономически форум, едва през 2095 г. ще бъде постигнато равенство между мъжете и жените в професионален план. От 2006 г. насам възможностите на жените в професионалния сектор не са нараснали значително. Днес те достигат само 60% от възможностите на мъжете спрямо 56% преди девет години.

Но има и някои положителни моменти. В някои сектори като здравеопазването и образованието неравенството е намаляло. За сметка на това в други сектори, като политиката, то остава значително. Жените заемат само 21% от ръководните държавни длъжности в света, въпреки че в момента дамите в парламентите са се увеличили с 26% спрямо девет години по-рано, а жените министри са с 50%. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за България е 22-а в света по равенство между половете