„Българите заслужават по-сговорни политици“

| от |

ГЕРБ, Реформаторският блок и „Патриотичен фронт“ биха могли да управляват заедно, тъй като имат някои общи позиции, смята д-р Марко Арндт от фондация „Аденауер“. Той посочва като примери енергетиката и външната политика, пише Дойче веле.

Според д-р Марко Арндт резултатите от парламентарния вот са били предизвестени. Единствената изненада е влизането на цели осем партии в Народното събрание, което е рядкост в Европа. „Поздравявам Борисов за това, че партията му за трети пореден път печели парламентарни избори, но не съм допускал, че той може да постигне абсолютно мнозинство в Народното събрание. Въпреки, че в сравнение с изборите преди пет години ГЕРБ отбелязва спад, партията все пак успя да спечели повече депутатски места от БСП и ДПС, взети заедно. Сред причините за сравнително по-слабото представяне на ГЕРБ е ниската избирателна активност“, гласи становището на ръководителя на софийското бюро на фондация „Аденауер“.

Има ли изход задънената улица?

Германският експерт предупреждава, че хипотезата за съставяне на правителство с крехко мнозинство в Народното събрание предполага наличието на силна коалиционна дисциплина при вземането на решения и отстояването им от страна на правителството. Това прави неговата задача значително по-трудна от работата на еднопартиен кабинет на малцинството, посочва д-р Арндт. „Алтернативата да бъде съставен експертен кабинет не е много логична, защото предполага министрите му постоянно да търсят парламентарно мнозинство за всяко свое решение. А това прави мисията почти невъзможна. Единственото „предимство“ от управлението на експерти е, че чрез тях партиите се измъкват от отговорност за непопулярните мерки за излизане от кризата и за провеждането на реформи.“

Без изненади

Въпреки поредния изборен успех за ДПС, „турската“ партия в България е стигматизирана, поради което в момента коалиции с нейно участие са малко вероятни, отбелязва шефът на софийското бюро на фондация „Аденауер“.

Според него една от основните причини за това политическо изключване е опитът на ръководството на ДПС да наложи Пеевски за шеф на ДАНС. „Въздържам се от оценка за влизането на откровено проруски формации като АБВ и „Атака“ в Народното събрание, защото според мен да си русофил е право на избор. А новият изборен провал на БСП е свързан с капсулирането на социалистическата партия предимно сред най-възрастните хора и с липсата на приток от млади симпатизанти. Но това е пак старият проблем за несъстоялата се социалдемократизация на партията на бившите комунисти“, коментира д-р Марко Арндт.

Нови избори – нови проблеми

Германският експерт предупреждава, че евентуалното ново завъртане на изборната спирала само би могло да доведе до още по-голям спад в активността на гласоподавателите, който ще предизвика осезаемо укрепване на позициите на националпопулистите. „Сред българските избиратели трайно ще се установи убеждението, че няма нужда да ходят през няколко месеца до урните, защото резултатът на практика остава един и същ. Подобен ход би бил обоснован само ако всички възможности за съставяне на работещо правителство са изчерпани и трите основни партии са върнали своите мандати. Ето защо лидерите на ГЕРБ и Реформаторския блок трябва да загърбят дрязгите помежду си и да се опитат да направят заедно кабинет в името на стабилизацията на страната. Българите заслужават по-сговорни политици“, смята д-р Марко Арндт от фондация „Аденауер“.

 
 
Коментарите са изключени за „Българите заслужават по-сговорни политици“