България е отново пред избори

| от |

Само година след последната смяна на властта в София, най-бедната страна-членка на ЕС е отново пред предсрочни избори, пишат днес редица германски медии, предава Дойче веле. Ето какво се казва в някои от публикациите:

izbori

Агенция ДПА припомня, че доминираната от социалистите коалиция с ДПС е на власт едва от май 2013 – след предсрочни избори. На евровота, състоял се преди две седмици, БСП постигна крайно незадоволителни резултати. В същото време ГЕРБ и ДПС се представиха много добре. И сега тези две партии настояват за нови избори, пише ДПА и отбелязва, че БСП също иска оставката на премиера Пламен Орешарски. Агенцията цитира лидера на социалистите Сергей Станишев с думите, че предсрочни избори до края на юли са „възможен и реалистичен вариант“. Нестабилността е най-голямата заплаха за България, гласи преценката на Станишев.

И агенция Франс прес цитира лидера на социалистите след вчерашния пленум на партията: „Час по-скоро трябва да дадем на хората правото да се произнесат какъв да бъде следващият парламент“. Паралелно Станишев поиска оставката на поддържаното от неговата партия правителство на малцинството: „Не можем сами да носим отговорността за кабинета“.

В свой анализ по темата експертът на фондация „Фридрих Науман“ Даниел Кадик застъпва мнението, че предсрочният вот може да осигури повече политическа стабилност. Възможен е и още един положителен ефект: на изборите за Европейски парламент националистическата партия „Атака“ получи само 2,96 процента от гласовете. Ако партията има подобен резултат и на предстоящите предсрочни избори, тя ще остане извън бъдещия парламент, посочва германският експерт.

Спорът за „Южен поток“

Списание „Шпигел“ съобщава на свой ред, че президентът Росен Плевнелиев ще обяви датата за предсрочните избори следващата седмица. Премиерът Пламен Орешарски губи все повече подкрепа в парламента, пише „Шпигел“ и посочва, че към всичко това се добавя и спорът с Европейската комисия заради строителството на „Южен поток“. Преценката на Брюксел е, че обществените поръчки не са в съответствие с европейското право, отбелязва „Шпигел“ и припомня, че в понеделник София прекрати работата по газопровода.

Правителството на най-бедната страна-членка на ЕС държи безусловно на реализацията на „Южен поток“, за да си гарантира сигурност по отношение на енергийните доставки. Седем години след присъединяването си към ЕС България все още зависи почти изцяло от руския газ, отбелязва „Шпигел“.

В кореспонденция от Виена агенция Ройтерс съобщава, че и Австрия продължава да държи на спорния руски газопровод. С писмо, което се изготвя съвместно с други държави от ЕС, Австрия иска да спечели подкрепата на Европейската комисия, заяви говорителка на австрийския канцлер и уточни, че в момента се водят разговори за съдържанието на писмото. По думите на говорителката негов инициатор е италианският министър-председател Марио Ренци. Наред с Италия под писмото ще се подпишат още България, Сърбия, Унгария, Словения, Хърватия и Австрия. Тоест – всички държави, през чиято територия ще преминава „Южен поток“.

 
 
Коментарите са изключени за България е отново пред избори