Австрийски музикални дни във Велико Търново на 12, 13 и 14 май

| от |

Австрийските музикални седмици в България ще се проведат за 18-ти пореден път. Както и предишната година те отново са под патронажа на Вицепрезидента на Република България, Н. Пр. г-жа Маргарита Попова. Под мотото „1814-1914-2014: Бунт на чувствата. Романтика и Експресионизъм“ програмата на фестивала обединява известни произведения на класиката и романтиката със съвременни творби, като акцентът е поставен върху преломното време в навечерието на Първата световна война.

Picture1

Старата столица ще бъде домакин от 12 до 14 май включително с изключителни концерти, лекции и прожекции в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ и МДТ „Константин Кисимов“, гр. Велико Търново.

На 12 май – 19:00 – Австрийски музикални седмици – Концертна квартет „Екстрачело“, Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ (вход свободен)

Квартет „Екстрачело“

Вдъхновени от звученето в състава на оркестър и разнообразните възможности на инструмента, четирите музикантки решават през 2004 г. да разширят съвместната си работа и създават формацията „eXtracello“. Сравнително малкият оригинален репертоар започва още от самото начало да се обогатява с композиции, писани по поръчка, предимно от областта на Crossoverи джаз, както и със собствени композиции, аранжименти и импровизации. Така програмата обхваща произведения от Ренесанса през класиката до джаз поп и рок.

Еда Брайт

Родена в Мьодлинг до Виена, Австрия тя учи чело (в Грац и Детмолд) и пиано (във Виена). Живее и работи във Виена. От 1989 е член на „Виенския камерен оркестър“. Участва в съставите на именити оркестри и ансамбли („Енсембле Модерн“, Франкфурт, „Клангфорум Виена“; „Немска камерна филхармония“, Бремен; „Виенски радиооркестър“; „Виенски нонет“; „Виенски квинтет“).

Изпълнява също и барокова музика в „ConcentusMusicus“; „L´Orfeo“, Линц; „HaydnAkademie“, Айзенщат

Съоснователка е на „WienerMasken-undMusiktheaters“, където участва като музикантка и актриса.

Мелиса Колеман

Родена през 1968 г. в Мелбърн, Австралия.
Започва да учи пиано от7-годишна. Учи чело и изпълнителски изкуства във VictorianCollegeoftheArts (VCA), Мелбърн.
През 1987 г. печели музикалната награда за камерна музика HerbertN. Davis, а през 1998 г. и е присъдена HepzibahMenuhinAwardforStringSoloistsderMusicalSocietyofVictoria. През 1990 г. Мелиса живее в Лондон и посещава частните майсторски класове на Миша Майски, Марк Добрински и Уилям Плит.
От 1992 Мелиса Колеман живее във Виена и има участия и турнета като солистка в различни камерни формации и ансамбли в именити фестивали за класическа, авангардна, джаз музика в целия свят.
Работи върху музикални концепции като композиторка и аранжорка и се занимава с експериментални импровизации с различни музиканти, модерен танц, театрални продукции и различни мултимедийни проекти.

Маргарете Депе

Родена е в Траунщайн, Германия.
Учи чело в Залцбург и Виена. Работи и живее във Виена.
Член е на различни ансамбли, които работят в разнообразни насоки: „WienerAkademie“; „EnsemblePrisma“; за съвременна музика: „KlangforumWien“; ансамбъл за съвременна и импровизирана музика: „Capella con Durezza“
Работи върху звуковия дизайн за театралната трупа „portraittheater“.
Участва в съвместни проекти с поети и писатели (Линде Прелог; Елфриде Герстл; Хайнц Яниш; Бодо Хел; Герд Йонке)

Гудула Урбан

Родена е във Виена.
Учи чело във Виена, Залцбург и Балтимор (САЩ).
Член е на клавирното трио „TrioVivoWien“.
Свири в оркестрите и концертира с “ WienerVolksoper“; „CamerataSalzburg“; „WienerKammerorchester“; „WienerKammerphilharmonie“.
Развива активна концертна дейност и като певица и челистка в областта на популярната музика. (Участия с Инес Райгер, Каролине Кочан, Джони Маден&Анди Кътич).
В САЩ е член на Gospelgruppe „Seven“ (Участия в Балтимор, Ню Йорк и Канада)
През 2004 г издава дебютен албум „SmileOnMyFace“ като певица и композиторка.

Програмата им е фокусирана върху музиката на композитори, които са се осмелили да напишат нещо ново за своето време и са разчупили границите на традицията.Освен това насочваме вниманието си към една основна тема в експресионизма: „големите чувства“. „Малки интерлюдии“ – посветени на непосредствеността на изразяване – експериментират свободно с музикалния материал.

ЛЮБОВ

Хилдегард фон Бинген / аранж. Мелиса Колеман – AveGenerosa

интерлюдия I

Михаел Раданович – Любовни писма

интерлюдия II

Мелиса Колеман – AzulCeleste

интерлюдия III

Астор Пиацола/ аранж. Мелиса Колеман – LiberTango

ЗАГУБА

Карло Джезуалдо/ аранж. Мелиса Колеман – Ovosomnes

интерлюдияI

Бах / аранж. Маргарете Депе – Прелюдия към сюита № 2

интерлюдия II

Лори Андерсон / аранж. Мелиса Колеман – О супермен

интерлюдия III

Орнете Колеман / аранж. Мелиса Колеман – Самотна жена

ФУРОР

Маргарете Депе – Сънят на Арнолд

интерлюдия I

Ханс Чирич – Кажи 9

интерлюдия II

Мелиса Колеман – In the Belly

интерлюдия III

Джими Хендрикс / аранж. Мартин Птак – Хитри жени

РАДОСТ

Гудула Урбан – Да си поговорим

интерлюдия I

Джордж Гершуин / аранж. Маргарете Депе – Лятно време

интерлюдия II

Мелиса Колеман – Крокодили

интерлюдия III

Боби Хеб / аранж. Гудула Урбан – Слънчево

gallery_40061

Квартет „Екстрачело“

На 13 май – 16:00 – „Образованието в Австрия“ – лекция и среща със студенти и ученици на проф. Михаел Мецник

На 13 май – 18:00 – Среща с бизнеса – „Грац – Европейска столица на културата и след това – възможности за бизнес“, представяне кандидатурата на Велико Търново – среща на бизнеса с д-р Михаел Ангерер, търговско аташе на Австрия.

14 май – 18:00 „Катедрали на културата“ – прожекция на филма на Вим Вендерс, Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ (вход свободен)

Cathedrals of Culture – Германия-Дания-Австрия-Норвегия, 2013, 156 мин, документален

Режисьори: Вим Вендерс, Михаел Главогер, Микел Медсен, Робърт Редфорд, Маргарет Олин, Карим Айноуз

„Ако сградите можеха да говорят, какво биха казали за нас?” Този 3D проект, посветен на „душата” на сградите, позволява на шест иконични и много различни постройки да говорят сами за себе си, изследвайки човешкия живот от немигащата перспектива на създадените от хората структури. Катедралите на културата изследва начина, по който всяка от тези забележителности отразява културата ни и пази колективната ни памет.

14 май – 19:00 – Австрийски музикални седмици – Концерт на класическа формация „Алма“, МДТ „Константин Кисимов“ (вход с покани)

АЛМА са:
Юлия Лахерсторфер – цигулка, пеене, композитор
Евелин Майр – цигулка, пеене
Матео Хайцман – цигулка, пеене
Мари – Терез Щиклер – акордеон, пеене
Марлене Лахерсторфер – контрабас, пеене

Петима млади музиканти, чийто живот открай време е немислим без народната музика. Израснали в музициращи семейства, за всички тях, още от детска възраст, заниманието с традиционна музика играе също толкова голяма роля колкото и ходенето на училище или карането на колело.

Както тази страст се разбира от само себе си, така естествен е и пътят към академичната институция, за да се изучи определен инструмент или създаването на множество ансамбли с различни музикални стилове – включително и успешното прекъсване или приключване на тези инициативи.
С корени в народната музика, изучили различни инструменти, опит в много музикални направления и дълбоко възхищение към културите и обичаите членовете на АЛМА правят музика заедно от 2011 г.
Тоновете, звуците и ритмите, които те извличат, извират направо от душата и искат да достигнат до хората там, където се крият техните корени. Музика, която не е необходимо да минава през разума, а влиза направо в сърцето и краката. Освен това за тях традицията е също толкова важна, колкото и нейната съвременна интерпретация и колективна импровизация, защото народната музика винаги се приспособява към времето и хората, които живеят в него.
Така се създава и широкоспектърния репертоар на групата, който се избира много грижливо и обхваща древни мелодии, йодлери и песни, собствени композиции, както и нови аранжименти на вече познати произведения.
Повече информация можете да намерите на http://www.austrianmusicweeks-bg.com/

 
 
Коментарите са изключени за Австрийски музикални дни във Велико Търново на 12, 13 и 14 май