Австралия забранява солариумите заради рака на кожата

| от |

Солариумите – кабините за придобиване на изкуствен слънчев загар – от утре са забранени в голяма част от Австралия. Тя е една от страните, в които темповете на увеличение на рака на кожата са сред най-високите в света.

Забраната за соларните кабини влиза в сила на 1 януари в щатите Нов Южен Уелс, Виктория, Южна Австралия, Тасмания, Куинсланд и района на столицата Канбера.

Щатът Западна Австралия ще последва примера им, въпреки че не е определена дата за това, докато Северните територии, единственият останал регион, не използва солариуми с търговски цели.

Австралия ще стане втората страна след Бразилия, която поставя извън закона солариумите, според асоциациите за защита на общественото здраве.

„Най-високия процент рак на кожата в света е в Куинсланд и няма съмнение, че съществува пряка връзка между редовната употреба на кабините за тен и злокачествения меланом“, обясни пред ААП (Australian Associated Press) изпълняващият длъжността министър на здравеопазването Малк Макардъл.

Австралия, където хората са изложени на слънце в продължение на дълги периоди от време, понякога се описва като „Страната на слънчевите удари“.

Здравните власти отдавна се борят да информират обществеността за опасностите, които носи прекомерното излагане на слънце, което накара хората да ползват слънцезащитен крем и да носят шапки и слънчеви очила. Те също така предупредиха за опасността от лампите, предизвикващи тен.

Според Австралийския съвет за рака, у двама от трима австралийци ще бъде открит рак на кожата преди 70-годишната им възраст,. Това е между два и три пъти повече отколкото случаите в Канада, САЩ и Великобритания.

Над 2 хиляди австралийци са починали от рак на кожата през 2011 г., както и повечето от тези смъртни случаи се дължат на меланом.

Проучванията показват, че използването на солариум между 18 и 39 години увеличава риска от меланом – най-честата форма на рак на кожата при младите австралийци – средно с 41%.

Няколко европейски държави и американски щати забраниха използването на солариуми от непълнолетни, според списание „Нейчър“ (Nature). /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Австралия забранява солариумите заради рака на кожата