Аутизмът – болест или характер?

| от |

Аутистите са хора, които отбягват контакти и не могат добре да разбират чувствата на околните. Но къде точно е границата между аутизъм и нормално поведение? Учените се опитват да разгадаят тайните механизми на болестта, предава Дойче веле.

Autism1

Грее ли слънце навън, Джон предпочита да си стои в стаята. Дразни се от това, че всичко около него блести и отразява светлината. Дразни го и околният шум, както и присъствието на непознато дете в училищния автобус. Джон е 12 годишен и е аутист. „Той не може да пише, не говори и не разбира всичко“, казва майка му и пояснява, че развитието му отговаря на едно- или двугодишно дете. Когато бил тригодишен, лекарите му поставили диагноза „аутизъм“. Хората с подобно заболяване почти нямат жестове и мимика и изпитват трудности да тълкуват правилно чувствата на околните. Много от тях се чувстват най-сигурни, ако денят им е структуриран по един и същи начин.

Докато някои аутисти никога не се научават да говорят, други правят отрано впечатление с изискания си начин на изразяване. Някои са крайно несръчни, други обаче рисуват добре и с желание – има аутисти с изоставане в умственото развитие, но и други с необичайно развити математически способности. Общото между всички тях е, че демонстрират еднакви, постоянно повтарящи се модели на поведение, и че имат трудност да се интегрират с околните.

Всъщност учените днес говорят за цял спектър от аутистични нарушения, в зависимост от различните неврологични синдроми, съпътстващи развитието на заболяването. Скенерни снимки доказват, че онези региони в главния мозък, които са отговорни за възприятието на чувствата, езиковото развитие или разпознаването на образи, остават по-слабо активни у хората с аутистични заболявания. Затова пък у тях са по-активни например онези центрове в мозъка, които отговарят за разпознаването на детайли от нещо цяло.

Различен тип хора

Британският изследовател на аутизма Саймън Барон-Коен например застъпва становището, че аутистите притежават екстремен вариант на т.нар. „мъжки“ тип мозък. Изследвайки нивото на пренаталния тестостерон в околоплодната течност на бременни жени той установява, че това ниво влияе върху развитието на мозъка у зародиша. „Когато изследвахме родените след това деца, установихме, че колкото по-високо е било нивото на пренаталния тестостерон, толкова по-често новородените впоследствие развиват атуистични белези, и толкова по-често проявяват интерес към различни комплексни системи“, казва той.

Мозъците на аутистите се различават от тези на останалите хора и по различния начин на разпределение на инхибиторите допамин и серотонин, които отговарят за регулирането на емоции като например страха или възможността за самомотивация. Студии на университета във Фрайбург сочат още, че има връзка между заболяването аутизъм и някои генетични промени.

Тези промени обаче могат да обяснят само част от аутистичните синдроми – например нарушенията на речевите способности. Всъщност подобни нарушения не са типични за всички аутисти, те се срещат и сред неаутисти с намалено ниво на интелигентност, с дефицит на вниманието или с епилепсия.

Влиянието на околната среда

Някои учени смятат, че освен генетиката, има и други фактори, които играят роля за зараждането на аутистичните нарушения. В една датска студия наскоро беше изследвана връзката между аутизма и вирусните инфекции по време на бременността. Установено било, че рискът от аутистично заболяване за детето се увеличава от един на два процента, ако по време на бременността майката е имала подобна инфекция.

Други фактори, стимулиращи появата на аутизъм, са свързани с евентуални усложнения по време на раждането, наличието на отрови в жизнената среда или дори замърсяването на въздуха. Само че тези фактори не винаги и не у всекиго довеждат до аутизъм. Става дума за доста комплексно заболяване, за чиито причини все още няма окончателна яснота. Затова е и крайно трудно да се намери ясен водораздел между аутистично заболяване и особености на характеровото развитие.

 
 

Вижте първия постер на „Тъмната кула“

| от chronicle.bg |

Вероятно знаете какво е „Тъмната кула“ и знаете кой я е написал.

Ние много се вълнуваме от всички екранизации по Стивън Кинг, а след като знаем, че в този проект са замесени Идрис Елба и Матю Макконъхи, датата на премиерата ни се струва още по-далеч.

Вече има първи официален постер и първи официален синопсис, които ви предлагаме тук:

Поредицата „Тъмната кула” разказва историята на Роланд Дисчейн – последния оцелял стрелец, който пътува през постапокалиптичните пейзажи на Средната земя, в търсене на вездесъщата магична постройка, известна като Тъмна кула. Намираща се в Крайния свят, насред море от рози, Тъмната кула е център и опора на пространство-времето. Тя е сърцето на целия свят, но е в опасност. Някой или нещо използва технологията на Великите древни, за да я унищожи.

the-dark-tower-first-poster-2017

Режисьор на филма е Николай Арсел, който е и съсценарист наравно с Андрес Томас Йенсен, Акива Голдсман и Джеф Пинкър. В ролите ще видим Идрис Елба, Матю Маконъхи, Аби Лий, Том Тейлър, Джаки Ърл Хейли, Фран Кранц, Клаудия Ким, Майкъл Барбиери и Катрин Уинки.

Премиерата е насрочена за 28 юли 2017.

 
 

Звезди, които намалиха своите гърди

| от chronicle.bg |

Повечето звезди, които са известни със своите гърди, са известни с това, че те са големи. Много от тях ходят с импланти, но дамите в галерията ни са направили точно обратното.

Те или са махнали имплантите си, или са намалили естествено огромните си гърди. Това съвсем не означава, че гърдите им вече са малки. Напротив.

Може да звучи озадачаващо, но прекалено големите гърди създават проблеми. Болки в кръста, затруднения при тренировки, тичане, фитнес, постоянните погледи са само част от причините.

Някои от звездите в галерията ни може да ви изненадат.

 
 

Продават въздух от концерт на Адел

| от chronicle.bg, по БТА |

Австралиец се опитва да продаде въздух от концерта на Адел в Аделаида. Въздухът е бил пакетиран в найлонови пликчета, съобщи в. „Уест Острелиън“.

„Грабнете къс история за вашата колекция за Адел“ – пише Шон Макдона към офертата си в Ибей. – Всеки истински фен трябва да притежава такъв въздух. Много изгодно предложение“.

Началната цена на пликче с въздух е 14,95 австралийски долара (около 20 лева).

Концертът на Адел в Аделаида беше на 13 март. Публиката й беше от 70 000 души. Една от фенките й преживя нещо незабравимо, когато певицата я изтегли на сцената, за да пеят заедно.

 
 

Рецепта за киш без глутен

| от chronicle.bg |

Росица Гърджелийска отново ни предлага рецепта за популярно по света ястие, което обаче приготвя така, че да не съдържа глутен.

Става дума за киш – любима нейна вкусотия.

„Харесва ми как ухае на масло и как превръща обикновения ден в специален. Споделете тази вкусотия с близките си, със семейството или приятелите и бъдете благодарни за малките моменти в живота. И кафе…не забравяйте кафето…кафето означава щастие!“, казва Роси.

Коя е Роси?

Росица Гърджелийска работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Роси www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Предлагаме ви нейната рецепта за вкусен киш без глутен

Нужни продукти:

За тестото:
100 гр масло
200 гр оризово брашно
6 с.л. вода

За плънката:
4 яйца
2 с.л. кисело мляко
50 гр сирене
2 печени чушки, нарязани на ситно
3 с.л. бланширан и изстискан спанак
3 маслини
малко настърган пармезан

Начин на приготвяне:

Комбинирайте маслото и оризовото брашно до получаване на смес от едри трохи.

Добавете водата и омесете тесто.

Разпределете тестото по дъното и стеничките на силиконова форма за пай.

Печете 15-20 мин. в предварително нагрята на 170 градуса фурна, тестото трябва да запази белия си вид.
Докато се пече, пригответе плънката като смесите яйцата, сиренето, чушките и киселото мляко. Нарежете маслините на кръгчета.

Когато блата се изпече го извадете от фурната, залейте с плънката и разпределете спанака тук-там по повърхността и с една лъжица леко натиснете да влезе в яйчената смес. Подредете маслинките отгоре и поръсете с пармезан.

Пече се, докато стане солидно отгоре.

Рецепта за киш от Росица Гърджелийска