Атина променя приоритетите в ЕС

| от |

7europ-map-euГърция, която пое поста на председател в Европейския съюз за следващите шест месеца, има намерение да промени външнополитическия вектор на ЕС от Изток на Юг.

Това означава повишено внимание към региона на Средиземно море едновременно с отказ от форсирано придвижване на програмата „Източно партньорство”. Този подход отговаря на обективната ситуация в региона, но едновременно с това заплашва с геополитически проблеми в редиците на самия Европейски съюз.

Разработеното от Полша и Швеция и представеното в 2008 година „Източно партньорство” първоначално преследваше цел на укрепване на позициите на ЕС в републиките на бившия СССР за да бъдат отслабени техните връзки с Русия. Що се отнася до „Южно съседство”, то тази програма кореспондира с по-широкия проект „Средиземноморски съюз”, разработен за приблизително същите срокове от тогавашния президент на Франция Никола Саркози. За френския лидер този проект беше призван да укрепи позициите на неговата страна в обширния геополитически регион от Мароко на Запад, до Сирия на Изток.

Освен горепосочените програми и техните куратори, в ЕС има и още един център на сила – Германия. Берлин твърде скептично се отнася както към „Източно партньорство”, така и към „Средиземноморски съюз”, опасявайки се от въвличането на ЕС в опасни игри, които могат да имат политически и финансово-икономически негативни последици.

На външнополитическата политика на ЕС оказа влияние и фактическият провал на акцентирането на „Източно партньорство”. Въпреки всички усилия, ЕС не успя да убеди Украйна да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз, което става голям геополитически провал през последните години в антируските игри. А Гърция традиционно подкрепя конструктивни отношения с Русия и нежеланието й да форсира програмата „Източно партньорство” добре се обяснява от тази гледна точка.

В създалата се ситуация твърде показателни идеи изказа тези дни английският вестник The Financial Times. Според изданието, „Европейският съюз трябва да приложи всички усилия” за да не допусне укрепване на континента на нови разделителни линии между Изтока и Запада. За това, от една страна Брюксел „не трябва да се отклонява, както правеше до сега, да предоставя на страните от „Източно партньорство” на възможност в бъдеще да станат негови пълноправни членки при условие на изпълнение на всички изисквания, които той им предявява”. А от друга страна, ЕС „трябва да се опита да намери начин да съгласува правилата на търговията”, действащи в ЕС и Евразийския съюз. За тези цели, „когато вълненията в Украйна бъдат прекратени, струва си ЕС да разгледа възможността да започне тристранни преговори с Русия и Украйна, както предлагаха Москва и Киев”, пише английският вестник.

В същност, предложеният от The Financial Times вариант предвижда отказ от политизация на външнополитическите програми на Евросъюза и преход на Брюксел към конструктивно сътрудничество с партньорите си, включително с Русия. И изглежда председателството на Гърция в ЕС може да стане подходяща площадка за реализирането на подобни идеи, пише Гласът на Русия.

 
 
Коментарите са изключени за Атина променя приоритетите в ЕС