Асад или ислямска държава: Западът не може да избере приоритетната цел

| от |

Най-малко част от поредната партида американско оръжие, хвърлено от самолети на кюрдите, отбраняващи сирийския град Кобани, попаднала в ръцете на бойци от „Ислямска държава“.

Според експерти, този въпиющ случай за пореден път доказва необходимостта от сътрудничество на западната коалиция с Дамаск.

Борбата с групировката „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия до днес струва на САЩ и страните от коалицията 424 млн. долара. Ежедневните разходи за операцията достигат 7,5 млн. долара. Това краят на войната с „Ислямска държава“ не се вижда. Нещо повече, ислямистите действат по-успешно, заяви политологът Станислав Тарасов:

– „Ислямска държава“ контролира половината от Ирак и една трета от Сирия. Това е огромна територия. При това, потенциалът на ислямистите е твърде голям. Групировките на „Ислямска държава“ с обща численост до 50 хиляди души грамотно провежда бойните действия.

В неделя американски военни хвърлили с парашути на отбраняващите сирийския град Кобани кюрдски опълченци оръжие, боеприпаси и средства за оказване на медицинска помощ. В резултат американски телевизионни канали публикували видеозапис, боец от „Ислямска държава“ разглежда лежащи на земята сандъци с прикрепени към тях парашути, които били напълнени с боеприпаси.

В Пентагона признали възможността от попадане на неголяма част от товарите в ръцете на терористите, но изразили надежда, че по-голямата част попаднала в „правилни ръце“. Експертите не ги напуска чувството, че САЩ така и не могат да се определят със целите и задачите в този регион. Станислав Тарасов посочва:

– Експерти на Пентагона заявяват, че „Ислямска държава“ не може да бъде победена без наземна операция. Ако САЩ и техните съюзници се решат на такава стъпка, мащабната операция ще продължи две-три седмици максимум. Но за сега американците се въздържат от такава стъпка. Те посочват други срокове, в които е възможна победа срещу „Ислямска държава“: 2-3 години. Нещо повече, те говорят на своите съюзници, че е необходимо да се готвят за продължителна война. Възниква въпросът, с каква цел се прави всичко това? Американците казват, че главната им цел е „Ислямска държава“. А Турция посочва като своя главна цел Башар Асад.

С други думи, в лагера на противниците на „Ислямска държава“ се наблюдава колебание и объркване. Няма съмнение, че участниците в коалицията ще се възползват от удобен случай за да свалят режима на Асад. Въпросът е само в това, коя от двете цели – Асад или „Ислямска държава“ на този етап те смятат за приоритетна.
Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за Асад или ислямска държава: Западът не може да избере приоритетната цел