Аржентина иска преговори за Малвинските (Фолклендски) острови

| от |

Президентът на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер предложи на Великобритания да се върнат на масата за преговори по спорните Малвински (Фолклендски) острови в Южния Атлантик.

Кристина Фернандес де Кирхнер прикани Великобритания да вземем пример от САЩ, които решиха да възобновят диалога и да възстановят отношенията си с Куба. „Ако на янките им бяха нужни 53 години, за да признаят правото на Фидел Кастро, защо (британците) не седнат на масата за преговори и да започнем да говорим за това, за което настоява целият свят“, каза тя. Фернандес де Кирхнер допълни, че „е невъзможно да се живее в цивилизования западен свят и да се отхвърлят резолюцията на ООН“, призовавайки за възобновяване на диалога.

През последните години Буенос Айрес активизира усилията си на международната арена за връщането исконни свои територии, които формално принадлежат на Великобритания. Спорните острови станаха повод през април 1982 г. за кратка, но кървава война. Въоръженият конфликт избухна, след като аржентинските войски се опитаха със сила да си върнат територията, като лесно преодоляха съпротивата на малкия британски гарнизон в столицата Порт Стенли. В отговор Лондон изпрати в Южния Атлантик голяма военноморска група, която разгроми контингента на южноамериканската страна. Аржентина загуби 649 военни, британската страна даде 255 жертви. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Аржентина иска преговори за Малвинските (Фолклендски) острови