Артур Мас представи план за обявяване на независимост на Каталуния

| от |

Каталунският лидер Артур Мас представи своя план за обявяване на независимост на Каталуния в рамките на година и половина след следващите избори, пише испанският вестник „Паис“. На пресконференция в Барселона Мас призова останалите партии, привърженици на самоопределението да съставят единна листа, с която да се явят на предсрочни избори. На тези избори по думите му ще стане ясно дали каталунците искат независимост или не.

Целта на Мас е правителството, което ще бъде излъчено след тези избори, ако разполага с абсолютно мнозинство в регионалния парламент, да си даде срок от 18 месеца, за да основе каталунска държава, отбеляза „Паис“.

Настъпи часът да използваме единствения инструмент, който ни остана. Не е най-добрият, но не ни остана друго, предвид враждебността на държавата, заяви Мас, цитиран от вестник А Бе Се.

За 18 месеца новото правителство ще трябва да разработи програма, която ще включва обсъждане с европейските институции на намерението за създаване на нова държава, подготвяне на държавни структури, насърчаване на участието на гражданите в полагането на основите на каталунска конституция. / БНР

 
 
Коментарите са изключени за Артур Мас представи план за обявяване на независимост на Каталуния