Арман Бабикян: БГ партии в ЕНП забравиха автентичните ценности

| от |

При посещението си в България г-н Жозеф Дол припомни на някои от така наречените десни партии, ГЕРБ и Реформаторския блок, кои са автентичните десни ценности на Европейската народна партия. А те не включват в своя каталог сътрудничество с крайнонационалистически и ксенофобски партии.

Това е добре известен факт от много години, включително от ходовете на европейската десница, които тя е предприемала както в Европейския, така и в местните парламенти на страните-членки. Г-н Дол не направи нищо повече от това да припомни добре известните факти. Друг е въпросът, че българските партии, които членуват в ЕНП, само няколко дена преди това забравиха тези ценности, в които са се клели и заради, които членуват в ЕНП. Те охотно бяха отворили вратите и дори се сърдеха, че Патриотичният фронт беше склонен да подкрепи само програмни намерения без да участва лично в бъдещия кабинет. Това касае както ГЕРБ, така и РБ. И двете партии една след друга дадоха да се разбере, че държат на личното участие на ПФ в правителството. Как така се оказа, че са пропуснали факта, че става дума за националистическа формация. Кой и кога прецени, че тази националистическа формация е приемлива, за разлика от други националистически партии.

Погледнете колко абсурдно изглежда подписването на патриотите и ГЕРБ под общи програмни намерения. В програмата на ПФ са записани неща, които са категорично неприемливи като разполагането на ракети по южната ни граница срещу нашите съюзници от НАТО и т.н. Хора, които са склонни да подписват общи програми, трябва да си ги прочели. Как откриха тези несъответствия два дни по-късно едва след посещението на Дол. Нима не им бяха известни преди това и под какво имаха намерение да се подписват?

Не знам дали Бойко Борисов ще се вслуша в думите на Жозеф Дол. Изявленията му по-скоро показват, че е на път да го направи. Но както каза самият Дол не той прави правителството. В края на краищата решението е на мандатоносителя, но това не значи, че дясното политическо семейство в Брюксел няма право да си изкаже мнението. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Арман Бабикян: БГ партии в ЕНП забравиха автентичните ценности