Ариел Шарон – генералът политик

| от |

Като генерал и по-късно като политик той десетилетия наред определя историята на държавата Израел. След осем години в кома, на 85-годишна възраст почина Ариел Шарон – един обзор на Дойче веле.

Често Ариел Шарон, с псевдоним Арик, биваше наричан ястреб или хардлайнер. Според заглавието на неговата английска биография, той е „воин“. В зависимост от гледната точка Шарон биваше признаван и възхваляван или отричан и мразен. За много израелци той беше „героят от войната Йом Кипур“ през 1973, а за много палестинци бе „касапинът от Сабра и Шатила“.

Ариел Шарон е роден през 1928 година като Ариел Шайнерман в семейство на източноевропейски евреи. Семейството променя фамилното си име по името на долината Шарон. Животът на Ариел Шарон е тясно свързан с историята на държавата Израел. Той е взводен командир в пехотна бригада по време на войната за независимост през 1948 година. През 1953 година създава специална бойна част за ответни удари срещу нападенията на палестинските бойци. През 1973 година той преминава на своя глава Суецкия канал с танкова бригада и извоюва победата над Египет.

От офицер до политик

Както много други израелски политици, Ариел Шарон използва военната си кариера като трамплин за голямата политика.Той става депутат в Кнесета от партията Ликуд и първоначелно е назначен за министър на селското стопанство. По-късно става министър на отбраната. По това време Израел предприема инвазия в Ливан. Целта на операцията е прогонването на бойците от Организацията за освобождение на Палестина (ООП) от северните части на съседен Ливан. След изтеглянето на израелските военни части, съюзена с Израел християнска милиция напада бежанския лагер Сарба и Шатила и избива стотици палестинци. Клането от Сабра и Шатила предизвиква масови международни протести. Израелска разследваща комисия посочва Шарон като виновник за кървавата баня в Сабра и Шатила. Той подава оставка от поста министър на отбраната, но остава в кабинета като министър без портфейл.

В Белгия започва разследване на насилието в Сабра и Шатила, което разследване по-късно е прекратено. Това не вреди в дългосрочна преспектива на политическата кариера на Шарон. През следващите години той последователно е министър на външните работи, на търговията и на строителството. През 2001 година е избран за министър-председател. В края на 2005 година Ариел Шарон подава оставка поради вътрешнопартийни борби за власт, напуска блока Ликуд и основава партията Кадима.

Палестинска държава?

Дълго време Ариел Шарон се държи като безкомпромисен хардлайнер спрямо палестинците. Той постоянно подчертава, че негов приоритет е сигурността на Израел, и гледа критично на създаването на самостоятелна палестинска държава. Затова се държи дистанцирано от преговорите за автономия на палестинците. След серия от самоубийствени атентати Шарон обвинява Ясер Арафат за насилието и въпреки международните протести го поставя под домашен арест в Рамала.

Шарон не се спира и пред провокации. Така например се нанася в жилище в центъра на арабската част на Ерусалим. През 2001 година предизвиква нови безредици след демонстративно посещение на Храмовия хълм, където се намира една от ислямските светини. Уличните боеве прерастват във Втората интифада, която трае четири години и половина. По-късно Ариел Шарон променя неотстъпчивото си поведение. Именно дългогодишният „ястреб“ изтегля израелските войски от ивицата Газа и опразва израелските поселища.

В автобиографията си Шарон подчертава, че израелци и араби биха могли да живеят заедно. Бившият посланик на Израел в Германия Ави Примор обаче смята, че Ариел Шарон е останал верен на своите убеждения. „Той не е променил нито своята идеология, нито политиката си, камо ли пък инстинктите си“, пише Ави Примор в списание „Цицеро“.

На 4 януари 2006 година Ариел Шарон получи мозъчен кръвоизлив. Оттогава насам бившият израелски премиер бе в кома. В неделя (11. 01. 2014) той почина на 85 годишна възраст.

 
 

Филмите, селектирани в „Петнайсетдневката на режисьорите“ в Кан

| от chronicle.bg, по БТА |

В паралелната секция „Петнайсетдневката на режисьорите“ на кинофестивала в Кан бяха селектирани 19 филма от 1649 предложени пълнометражни ленти.

Сред финалистите фигурират „Un beau soleil interieur“ на френската режисьорка Клер Дени с участието на Жерар Депардийо и Жулиет Бинош, музикалната комедия на Брюно Дюмон „Jeannette, l’enfance de Jeanne d’Arc“ и „Alive in Paris“ на Абел Ферара.

„Тази година постъпиха с 67 кинотворби повече от миналата 2016-а в паралелната секция „Петнайсетдневка на режисьорите“. Сред тях фигурират пет филмови дебюта и пет френски, пет американски, три италиански и седем ленти на жени-режисьорки“, заяви директорът на програмата Едуард Уайнтроп.

„Петнайсетдневката“ ще бъде открита с прожекцията на комедията „Un beau soleil interieur“. „Харесваме кинотворците, които изпробват нови неща, така че и ние се опитваме да дадем своя принос, като ще стартираме паралелната секция с комедия“, коментира Уайнтроп.

Сред другите включени заглавия фигурират лентите на Шон Бейкър „The Florida Project“, „The Rider“ на Клои Жао, „Patty Cakes“ на Кери Мърниън, „West of the Jordan River“ на Амос Гитай и др.

 
 

Съботна рецепта за еклери

| от chronicle.bg |

Ще ви прозвучи трудно… ще се изплашите… Но всъщност пареното тесто не се прави толкова трудно. Дори и да е без глутен. Както казва Роси – възможно е, а магията се намира в кухнята.

Всяка седмица Росица Гърджелийска ни предлага от своите рецепти за вкусотии, направени по нестандартен начин.

Роси работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога й www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Ето нейната рецепта за безглутенови еклери: 

Нужни продукти:

125 мл вода
125 мл пълномаслено мляко
110 гр масло
140 гр безглутеново брашно – комбинация картофено, тапиока и оризово
1 с.л. кафява захар
1/2 ч.л. сол
4-5 яйца
4 какаови зърна – обелени и счукани

Предложение за крем:

300 гр маскарпоне
1 с.л. кисело мляко
2/3 ч.ч. кафява захар
ликьор Амарето

Ще ви е нужен пош с голям кръгъл накрайник, за поставянето на крема  в еклерите.

еклери роси

Начин на приготвяне:

В средно голяма тенджера загрейте водата, млякото, маслото, захарта и солта и разбъркайте с дървена лъжица до пълно смесване.

Когато течността заври добре, наведнъж добавете брашното и започнете да бъркате много енергично до получаване на тесто, което да се отлепи от стените на тенджерата. Целия процес отнема секунди. След като се отдели от стените, продължете да бъркате още 20-30 секунди.

Прехвърлете тестото в купа и оставете да изстине леко, но трябва все пак да си остане доста топло.

Едно по едно започнете да добавяте четири яйца, като всяко яйце трябва да се поеме от тестото и то да стане еднородно, преди да се добави следващото. За първите две яйца може да използвате миксер, но след това продължете с дървена лъжица.

Тестото трябва да стане меко, но не течно и в никакъв случай твърдо. Може да ви се наложи да използвате част от петото яйце. Така че предварително си разбийте петото яйце и остатъка ще използвате за намазване на еклерите преди печене.

Прехвърлете тестото в пош с широк, кръгъл накрайник и се шприцоват топки с около 3 см диаметър върху хартия за печене или още по-добре – силиконова тавичка за печене.

Загладете повърхността с четка с остатъка от петото яйце, като действате внимателно, без натиск.
Поръсете със счуканите какаови зърна.

Пекат се на 200 градуса без вентилатор около 25 минути, в моята фурна стават за около 45 минути, като ги оставям вътре във фурната, след като съм я изключила, за да се изсушат още повече. Трябва да станат златисти като на снимките. Ако не са – продължете да ги печете.

Трябва напълно да изстинат върху решетка, преди да се напълнят с крем.

Разбийте маскарпонето с киселото мляко и малко по малко добавете захарта. Недейте да разбивате твърде дълго време, за да не се пресече.

Добавете ликьора, ванилия и каквито други аромати искате и внимателно разбъркайте с лъжица.

Напълнете еклерите със шприц. Внимание – пристрастяващи са!

 
 

Алкохолизмът засяга по-сериозно жените, отколкото мъжете

| от chronicle.bg, по БТА |

Американски учени откриха доказателство, че алкохолизмът засяга по-сериозно системата за възнаграждение в мозъка на жените, отколкото на мъжете.

Системата за възнаграждение в мозъка се състои от амигдала и хипокампус, които утвърждават полезния опит и взимат участие в създаването на спомени и вземането на решения.

За изследването учените събраха 60 човека, възстановили се след дългогодишна алкохолна зависимост, като ги разделиха в групи по равно – 30 жени и 30 мъже. Те събраха и равна по численост група от доброволци без проблеми с алкохола. Участниците бивши алкохолици са спазвали режим на въздържание от 4 седмици до 38 години. Всички преминаха невропсихологични оценки и ядрено-магнитен резонанс, за да се отчетат промените в мозъчната структура.

Изследванията проведоха учените от болницата в Масачузетс и училището по медицина към Бостънския университет. Те установиха, че структурата на системата за възнаграждение в мозъка на жените алкохолички е по-голяма, отколкото при тези, които не страдат от зависимостта. В същото време същите структури са по-малки в главния мозък на мъжете алкохолици, в сравнение с тези, които не са алкохолно зависими.

Всяка година трезвеност се свързва с 1,8 % намаляване на размера на мозъчните вентрикули, което показва, че възстановяването на мозъка от вредите от алкохолизма е възможно.

„Откритията ни подсказват, че може да е полезно да вземем предвид половите различия при лечението на алкохолизма“, каза експертът Гордън Харис.

 
 

Рецепта за чипс от сладък картоф

| от chronicle.bg |

В днешната си рецепта Росица Гърджелийска предлага нещо здравословно като мезе за бирата.

Росица Гърджелийска работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Роси www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

 

Нужни продукти:

3 сладки картофа
6-7 с.л. олио
1 с.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер

чипс от сладък картоф роси

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 150 градуса с вентилатор.

Разбъркайте олиото със солта, черния и червен пипер.

В няколко по-големи тави сложете фолио и го намажете с малко мазнина.

Нарежете картофите на тънки филии и ги подредете в тавите.

Намажете ги с олио и ги хвърлете във фурната за около час.

Внимавайте да не изгорят, ако трябва малко намалете фурната.

Имайте предвид, че ще станат хрупкави, когато изстинат.

Извадете ги, преместете ги върху решетка да изстинат и ги поднесете с ваш любим сос. Аз бих се спряла върху сос барбекю или крема сирене.

И не забравяйте да охладите бирата преди да поднесете мезето.