Арест за руския милиардер Владимир Евтушенков

| от |
Заподозрян е в пране на пари

Руският милиардер Владимир Евтушенков е поставен под домашен арест по подозрения в пране на пари, съобщава News7. Акциите на притежавания от него холдинг се сринаха, а медиите го определиха като втори Ходорковски.

Евтушенков е поставен под домашен арест по обвинения в пране на пари. Следственият комитет на Русия посочи, че милиардерът, който ръководи холдинга „Система“, е заподозрян в участие в схема за пране на пари, включваща петролни активи.

Списание „Форбс“ нарежда Евтушенков на 15 място сред руските богаташи със състояние от близо 7 млрд. долара. Законовият текст, по който са предявени обвиненията срещу милиардера, предвижда максимално наказание лишаване от свобода до 7 години и глоба до 1 млн. рубли.

Московчани бяха предпазливи в коментарите си за ареста на Евтушенков.

„Система“ притежава петролната компания „Башнефт“, чиято централа е в република Башкорстан. През юни руски медии съобщиха, че държавната „Роснефт“ обсъжда придобиването й, а само месец по-късно московски съд замрази акциите на „Башнефт“ заради разследване за пране на пари. Холдингът управлява и най-големия мобилен оператор в Русия.

 
 
Коментарите са изключени за Арест за руския милиардер Владимир Евтушенков