Антисемитизъм във фолклорна носия

| от |

Прозвучалата по румънската телевизия коледна песен с антисемитски текст нямаше как да не предизвика скандал. Но критиките се чуха с твърде голямо закъснение, а извинението бе поднесено с половин уста, предава Дойче веле.

Един трансилвански хор пее на фона на стари дървени къщи. Изпълнението е изцяло във фолклорен стил, певците са облечени със съответните одежди – блузи с пъстра бродерия, подобни на носии. На пръв поглед пеят коледарска песен, само дето вместо благопожелания за здраве тя съдържа радикални политически послания: „Добър евреин е само онзи, който излиза от комина като дим… “

Антисемитската песен бе изпълнена по държавната телевизия TVR на 5 декември, явно без да предизвика особен смут или недоволство. Водещата дори благодари на хора със звучното име „Трансилвански копнеж“ за изпълнението и проведе разговор за опазването на културните традиции в град Клуж.

3a1a90567b9c

„Не сме искали да обидим никого“

Третият по големина румънски град не за първи път става повод за негативни заглавия в пресата. Преди четири години националистическата „Писателска лига“ поиска да бъде канонизиран за светец поетът Еминеску – бивш придворен стихоплетец на фашистката организация „Желязна гвардия“. А дългогодишният кмет на Клуж дори твърдеше, че Еминеску е бил убит от евреите.

Откъс от антисемитската коледна песен бе публикуван в Ютюб, където предизвика различни коментари – както критични, така и защитни. В един от тях се казва: „В песента няма нищо антисемитско – това си е обикновена коледна песен“. Друг юзър пък коментира критичните отзиви с думите, че евреите не са тези, които определят законите в Румъния.

Румънският външен министър Титус Корлъцян осъди излъчването на песента и призова прокуратурата и парламента да се намесят. Израелският посланик в Букурещ също изрази загриженост. Шефът на местния културен център Тибериу Гроза се извини едва след като скандалът се беше разразил с пълна сила. Извинението му обаче прозвуча по-скоро оправдателно: „Не беше уместен този подбор на песен, но се спряхме на нея, понеже беше по-къса. Ще я извадим от репертоара си. Не сме искали да обиждаме никого“.

Телевизията гледа да прехвърли вината някому

Кой в крайна сметка носи отговорност за излъчването на антисемитската песен? Телевизията се опитва да прехвърли отговорността си на културното дружество. Един говорител заяви от екрана следното: „Коледните песни, представени от ансамбъла „Трансилвански копнеж“, са били подбрани от местния Център за поддържане и насърчаване на традиционната култура в Клуж.“ Предаването било излъчено на живо, поради което регионалният телевизионен център в Клуж нямал възможност да се намеси. Пък и коледната песен била част от традиционния фолклор и така или иначе можела да се намери в търговската мрежа, записана на компакт диск.

Оставки в TVR не са подавани. Ръководството на телевизията обаче ще бъде сменено, но по съвсем друга причина – поради скандал за финансови злоупотреби, документирани в парламентарния доклад за дейността на телевизията.

 
 
Коментарите са изключени за Антисемитизъм във фолклорна носия