Анадолската агенция се готви за стогодишен юбилей с нова стратегия за развитие

| от |

Само след 6 години (през 2020) Анадолската агенция ще стане на един век. И макар да има зад гърба си 94 години история АА е далеч от големите в бранша. Това обаче трябва да се промени в следващите 6 години. Как?

Изпълнителният директор Кемал Озтюрк споделя:

Нашата агенция е основана през 1920 в трудни времена. Една от най-старите агенции в света сме, тази година ще станем на 94 години. За съжаление нямаме влиянието на агенции като АП, АФП или Ройтерс. Дневно създаваме около 600 новини, 600 снимки и 120 видеа с около 600 души персонал. Нашите над 1200 абоната разпространяват всеки ден над 500 наши новини. За съжаление около 4/5 от нашите материали са отпечатвани без информация, че ние сме първоизточника. А когато турските вестници не ни споменават, чуждестранните медии цитират техните имена вместо нашето.

aa (2)

Ние сме единствената в света прес организация, която издава поправки за всяка грешка в своите новини, защото те са със статут на държавен архив и могат да бъдат използвани като доказателства в съда.

Ако в някоя от нашите близо 20 000 новини всеки месец е допусната грешка сме жестоко критикувани с думи от сорта на ‘скандал в държавната информационна агенция’. За съжаление ни смятат за институция само, когато допускаме грешки.

Днес ние се връщаме към основите върху, които бяхме създадени. Нашата цел и задача е да помогнем да се чува гласът на Турция и на турците във всяка точка на света. За целта ще използваме всички ресурси на глобалния свят, на Интернет, на социалните мрежи.

Да, нашите 600 новини дневно са нищо в сравнение с 5000 на АФП, 4000 на Ройтерс или 3000 на АП. Да, нашите репортери покриват 39 страни в сравнение с 165 за АФП и по 160 за АП и Ройтерс.

Но ще заложим на повече ексклузивни репортажи от места, откъдето другите не предават, на теми, от които другите не се интересуват. Рутинните новини вече са покрити от всички. Ние ще търсим различните теми, които са не по-малко важни.

Нашата цел е до 2020 да имаме 7000 абоната, които да захранваме с над 4000 новини на ден и около 2500 снимки, да покрием 80 страни в света и да разполагаме с последните технологии.

aa (1)

Само преди 2 години произвеждахме новини само на турски, днес го правим и на арабски, руски и английски. Тази година започваме емисии на френски, немски и испански, през 2015 е ред на китайския.

Какво няма да се промени? Запазваме принципите си на отразяване на тероризъм, насилие и природни бедствия, където в името на публичния интерес ще продължим да отразяваме изцяло и точно, без да нарушаваме човешките права, националната сигурност и публичния ред. Ще продължим да не публикуваме истории, които дискриминират на базата на класов, расов, езиков, религиозен и полов принцип или които биха могли да предизвикат враждебност към даден човек или група хора, довеждайки до насилие.

Вече функционира и балканския ни клон в Сараево, който публикува новини на сръбски, босненски и хърватски. Създадохме собствена академия и присъстваме активно във всички социални мрежи.

 
 
Коментарите са изключени за Анадолската агенция се готви за стогодишен юбилей с нова стратегия за развитие