„Амнести“ с остри критики срещу България

| от chronicle.bg |

В нов доклад правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ остро критикува страната ни, наред с още 13 държави членки на ЕС, за нарушаване на човешките права в рамките на борбата с тероризма, съобщава вестник Сега.

С доклада си организацията разглежда и екстрадирането на турския гражданин Абдуллах Бююк в Турция по искане на Анкара.

„Правителствата на ЕС използва антитерористичните мерки, за да консолидират драконовски сили, да се целят към групи по дискриминативен начин и да отнемат човешките права под приктирието, че ги защитават. Ние сме под опасност да създадем общества, в които свободата става изключение, а страхът – правилото“, казва директорът на организацията за Европа Джох Долхуизен.

Докладът е съставян в рамките на две години и проследява изготвянето на законодателство както на държавно, така и на европейско равнище.

Коментирайки случая с Абдуллах Бююк от огранизацията казват, че той иска всички черти на неправомерно предаване, въпреки съществуващ риск от изтезания за екстрадирания. „Амнести“ акцентират на факта, че Бююк е предаден въпреки по-ранни решения на съда той да не бъде изведен от страната заради необоснованите твърдение на турската страна и липсата на гаранция за честен съдебен процес.

„Почти ведна Абдуллах Бююк бе тайно предаден на турските власти и прехвърлен в Турция, без процес, включително възможността да се консултира с правен съветник или семейството си, или да инициира обжалване срещу предаването“, се казва в доклада, в който се цитира и омбудсманът Мая Манолова, която определи експулсирането на Бююк като противоречащо на българската конституция и международното законодателство.

Правозащитната органзация също така критикува и Законът за противодействие с тероризма, още във вид на законопроект по време на съставяне на доклада, както и Наказателния кодекс, които дават прекалено широка дефиниция за тероризъм.

Oт „Амнести“ твърдят, че на фона на расизма и нетолерантнотта към малцинства в страната като бежанците, ромите и мюсюлманите, които често се приемат за членове на терористичните групировки, неясните дефиниции за тероризъм и терористичен акт могат да бъдат използвани за проследяване, наблюдение и преследване на хора от тези малцинства, без да има доказателства за вината им.

 
 
Коментарите са изключени за „Амнести“ с остри критики срещу България