Ало, ало, правим коалиция…

| от |

Активна комуникация, но не лице в лице, а по телефона, тече цяла вечер между ГЕРБ и Реформаторския блок, предава „24 часа“.

Самият Бойко Борисов обаче не участва в никакви разговори, а е натоварил Томислав Дончев, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова да търсят изчистване на възможна формула на властта. Последната е особено трудна, след като днес реформаторите отказаха да склонят на правителство на малцинството. Условието им е в управлението към тях да се присъедини и Патриотичният фронт, и то с коалиционно споразумение, каквото от там категорично отказват да подпишат.

„На мен никой не ми звъни. Ако ще си играем на думи, ние сме казали, каквото имаме да казваме. Смятаме, че нещата са много прости и ясни. Въпрос на желание и на национална отговорност е да направим всичко, за да има силно правителство“, е заявил пред Кристина Кръстева от „24 часа“ съпредседателят на ПФ и лидер на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов на въпрос няма ли все пак патриотите да склонят на коалиционно споразумение, а не единствено на програмна подкрепа.

„Ако не престане играта на думи и това положение продължи, само до няколко дни ще отвратим хората“, предупреждава войвода номер едно.

Поредните изненадващи обрати белязаха вчерашните преговори за сформиране на правителство, пише в материал за утрешния брой на в. Сега Галя Горанова. След среща между лидерите на парламентарни групи вчера сутринта Бойко Борисов очерта контурите на бъдещата власт – кабинет на малцинството с участието само на ГЕРБ и Реформаторския блок, който да управлява пълен 4-годишен мандат с тематичната подкрепа от други партии. Решението изглеждаше окончателно, беше потвърдено от съпредседателя на РБ Меглена Кунева, а работна група на ГЕРБ дори захвана да пише проекта на коалиционно споразумение между двете формации. Два часа по-късно обаче реформаторите отхвърлиха варианта за двойна коалиция като неприемлив и настояха за включването и на Патриотичния фронт, който да гарантира стабилно мнозинство. Така преговорите се върнаха в изходно положение.

От РБ обясниха изненадващото си решение с аргумента, че при отсъствие на стабилно мнозинство бъдещият кабинет не може да провежда сериозни реформи. Позицията на ПГ е, че т.нар. лидерска среща на парламентарно представените партии има само консултативен характер и не може в такъв формат да се постигне съгласие за мнозинство между три партии. Затова реформаторите предлагат най-напред да проведат двустранни срещи с ГЕРБ и ПФ, а после и общи тристранни разговори, което означава да се загуби поне още една седмица в преговори. От обясненията на другия съпредседател на РБ Радан Кънев стана ясно, че реформаторите ще държат и трите партии да подпишат коалиционно споразумение.

Настояването на реформаторите за задължително включване на ПФ в управлението е странно на фона на заявленията на националистите, че не желаят да участват в бъдещото правителство, а само да подкрепят програмата му. И вчера представителят на фронта в лидерската среща Валери Симеонов потвърди, че условията им остават непроменени.

Предизвикателната декларация на ПФ при откриването на парламента, в която се съдържаха откровено антитурски послания, довела до разрив в отношенията между ГЕРБ и националистите, откъдето и решението на Борисов да ги изключи от бъдеща управленска коалиция, научи „Сега“. Тази промяна изглежда е сварила неподготвена Меглена Кунева, която представляваше РБ на лидерската среща. Поне така стана ясно от обясненията й защо не е поставила условието за трипартийна коалиция още на тази първа среща, а остави впечатлението, че е съгласна с варианта на Борисов за правителство на малцинството. „Промяната беше настъпила в други двама от партньорите – ПФ и ГЕРБ, не зная защо“, потвърди за разкола Кунева без повече подробности. „Очевидно, че има някакво изостряне в отношенията между ГЕРБ и ПФ“, добави и Радан Кънев.

Реформаторите се опасяват, че кабинет с гарантираната подкрепа на само 107 гласа в парламента ще бъде силно зависим от ДПС, което вече заяви, че безусловно застава зад подобен формат. И вчера лидерът на движението Лютви Местан даде знак, че партията му е готова да подкрепи двупартийно управление на малцинството на ГЕРБ и РБ. На въпрос дали ще подкрепя, или ще бъде в опозиция, той заяви: „Ако в управленската програма има теми, застъпени и в нашата платформа, няма как да бъдем опозиция на собствената си платформа. Това е разбирането за модерната опозиционност“. И отново изключи възможността да подкрепи какъвто и да било съюз с националпопулизма.

Според запознати с хода на преговорите обаче зад претенциите на РБ прозират и апетити за повече власт, пише още в материала си Галя Горанова. Реформаторите настоявали за поне 5 министерства, сред които това на външните работи, за което се гласяла Меглена Кунева, на правосъдието и на образованието. „Да взимат каквото искат“, коментираха небрежно депутати от ГЕРБ по този повод. Дори и след рязката декларация на РБ в ГЕРБ бяха сигурни, че кабинет все пак ще има.

В този дух бе и посланието на Меглена Кунева след решението на ПГ: „Можете да бъдете сигурни, че РБ не е и няма да бъде пречка за съставяне на дясноцентристко правителство, но също така смята, че това дясноцентристко мнозинство трябва да бъде достатъчно стабилно“.

Часове преди това кандидатът за бъдещ премиер Бойко Борисов бе сигурен, че въпросителните около формата на кабинета са отпаднали и единствената работеща формула е коалиция с РБ. Заключение, което присъстващата на брифинга Кунева не опроверга. Ивайло Калфин от АБВ пък разкри, че в хода на разговорите две партии – БСП и ДПС, настоявали за ясна идеологическа идентификация на бъдещото правителство като дясноцентристко. Целта на социалистите била да се позиционират като отчетлива лява алтернатива спрямо кабинета, а претенцията на ДПС била да осигури „центристкия“ облик на управлението. Вчера Местан отново напомни за подадената от ДПС ръка на ГЕРБ още в нощта на изборите и заяви, че е въпрос на отговорност както да приемеш, така и да отхвърлиш нечия подкрепа. „Ние така прочетохме нашата отговорност в нощта след изборите, но ни беше отговорено с високомерното „не ви искаме подкрепата“. И аз мисля, че високомерно отношение към декларирана подкрепа от ДПС не е в посока на постигането на необходимото съгласие за евроатлантическия профил на управлението на страната“, посочи Местан.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пое ангажимент, ако бъде избрано правителство и той стане премиер, всеки вторник да представя на парламентарните лидери дневния ред на правителствените заседания за предварително обсъждане. Председателят на БСП Михаил Миков сравнил предложението с т.нар. коалиционен съвет от времето на тройната коалиция, когато решенията се взимаха от тримата лидери на БСП, ДПС и НДСВ, и печалния опит от подобни начинания.

Тука има-тука няма

Преговорите за кабинет минаха през множество обрати досега. Първо ГЕРБ проведе среща с всички парламентарно представени партии и установи, че има най-голямо съвпадение в програмите с ДПС и Реформаторския блок. Бойко Борисов обаче отсече, че с ДПС няма да управлява. Преговорната група на ГЕРБ пък прекъсна преговорите с реформаторите, защото не било ясна юридическата им легитимност като коалиция. ГЕРБ априори отхвърли и сътрудничество с „България без цензура“, която предлагаше безусловна подкрепа, защото не одобрявали отмятането на хората на Николай Бареков от обещанията, дадени пред избирателите им. Борисов много искаше да се постигне съгласие за сътрудничество с БСП, въпреки че няма съвпадение на програмите, а социалистите твърдо обявиха, че ще са опозиция. АБВ настояваше БСП да управлява с ГЕРБ и обеща подкрепа за политики. „Атака“ изобщо не се яви на преговорите.

И при двете срещи между Патриотичния фронт и ГЕРБ бе установено, че няма принципни различия какво и как трябва да прави следващия кабинет и дори бе постигнато съгласие за подписване на програма за управление като форма на коалиционен ангажимент. Вчера внезапно се оказа, че ГЕРБ не харесва някои от обещанията на ПФ, които до този момент не го смущаваха.

 
 
Коментарите са изключени за Ало, ало, правим коалиция…