Алиталия намери 300 млн. евро, остава в играта… засега

| от |

Alitalia успя да намери начин да увеличи капитала си с 300 млн. евро, от които се нуждае, за да продължи да оперира до края на годината.

Сумата е част от спасителен пакет на италианското правителство, който се смята за мярка, достатъчна да задържи компанията във въздуха, докато се намери нов партньор, който е готов да инвестира и да я направи печеливша.

Според източници на Ройтерс държавните пощи ще участват в набирането на сумата със 75 млн. евро.

С дневните загуби на превозвача от 700 хил. евро в допълнение на натрупания дълг от 800 млн. евро анализатори посочват, че след шест месеца отново ще се говори за спасителен план или спиране на полети заради липса на свежи пари, освен ако не се намери солиден партньор.

Italy AlitaliaНай-големият акционер Air France-KLM, който има 25-процентен дял и досега се смяташе за най-подходящ да се притече на помощ на италианската компания, беше един от няколкото инвеститори, които не участваха в набирането на капитал сега.

Френско-холандската група посочва, че опитите на Alitalia да ореже разходите си не е било достатъчно да я спаси, ако кредиторите й не са отписали някои от дълговете.

През годините Air France-KLM, Lufthansa и British Airways афишираха намерение за партньорство с авиокомпанията, която осигурява достъп до четвъртия по големина пазар в Европа и превозва 25 млн. пътници годишно. В крайна сметка всички се отказаха.

Преди седмица пък Ryanair предложи сътрудничество, което бе отказано от италианската компания.

 
 
Коментарите са изключени за Алиталия намери 300 млн. евро, остава в играта… засега