Алексис Ципрас: Изход на Гърция от еврозоната ще означава провал на единната европейска валута

| от |

Изход на Гърция от еврозоната ще означава провал на единната европейска валута, а правителството на страната иска да сложи край на тази дискусия, която дестабилизира икономиката на целия съюз. Такова мнение защитава гръцкият министър-председател Алексис Ципрас в интервю, публикувано във вестник Corriere della Sera.

„Мисля, че е очевидно, че това (излизането на Гърция) би означавало началото на края на еврозоната. Ако европейското политическо ръководство не е в състояние да се справи с Гърция, която представлява 2% от икономиката на ЕС, каква ще бъде реакцията на пазарите при уреждането на проблемите с много по-големи страни като Испания и Италия, при които държавният дълг достига трилиони?“, заяви Ципрас.

Ако гръцките преговори не успеят, „пазарите ще започнат да искат следващата“ жертва, твърди гръцкият премиер.

„И това ще струва много скъпо на европейците. Защото ние сме убедени, че това не е изгодно за никого и водим преговорите не от егоистична гледна точка“, отбеляза той, като добави, че позицията на неговото правителство, което се опитва да отмени исканията на кредиторите за тотални икономии, е в интерес на всички страни от Южна Европа.

Гърция не използва темата за излизането от еврозоната като средство за натиск или изнудване, подчерта Ципрас. „Ние искаме да сложим край на тази кошмарна дискусия за излизането на Гърция, която възпрепятства икономическата стабилност на Европа“, каза още гръцкият премиер. / Агенция Фокус

 
 
Коментарите са изключени за Алексис Ципрас: Изход на Гърция от еврозоната ще означава провал на единната европейска валута