Алексей Навални си „плаща“ за протестите с 15 дни затвор

| от chronicle.bg |

Опозиционният лидер Алексей Навални, организатор на масовите протести в Москва, беше осъден на 15 дни затвор и глоба от 20 000 рубли.

Срещу него са повдигнати обвинения за оказване на съпротива при арест и организиране на протести.

Още 13 съдружници на Навални са арестувани, с повдигнати обвинения след неделния протест срещу корупцията и руската власт. Директорът на антикорупционната организация на Навални – Роман Рубанов, обяви, че федерални агенти са влезли в офиса на организацията заради предполагаема бомбена заплаха, съобщава The Moscow Times.

Неделните протести в Русия завършиха със стотици арести, като в това число попадна и Навални.

На 26 март хиляди жители се събраха за най-голямата демонстрация срещу Путин от пет години насам. Дотук се стигна, след като руският парламент – с преобладаващо присъствие на Единна Русия, най-голямата партия в страната – отказа да проведе разследване по обвиненията срещу висши държавни служители в корупция.

Това беше едно от 99-те масови събирания в градове в страната – от Владивосток на изток до Калининград на запад. Всички протести, с изключение на 17, са обявени за незаконни.

Протестите от неделя са както антикорупционни, така и демонстрация против управлението на Владимир Путин, който намери сериозен критик в лицето на Навални. Това бяха най-мащабните демонстрации след антикремълските през 2011 и 2012.

„Това е нашият град. Това е нашият град.“, „Русия без Путин“, скандираха протестиращите, носейки плакати с послания против президента и приближените му.

От своя профил в туйтър Навални призова протестиращите да не спират действията си. „Хора, добре съм“ написа той, „Няма нужда да се биете, за да ме измъкнете. Вървете по Цверская. Нашата кауза днес е борбата с корупцията“.

Московската полиция обяви на официалния си сайт, че около 500 души са арестувани за организирането на „неодобрено публично събитие“. Но по неофициална информация броят на арестуваните надхвърля хиляда.

Вместо да размахват плакати с антиправителствени послания, както на предишни протести, повечето изразяваха недоволството си тихо, развявайки руското знаме и прикривайки недоволството си със същия патриотизъм, използван от Путин, за да увеличи популярността си. Други носеха картини на патици, препратка към твърдението на Навални, че корумпираните служители на държавата дори строили къщи за патиците си с откраднати пари. Сред имената на арестуваните има и журналисти от руски и чуждестранни медии.

Държавната телевизия, която е основен информационен източник на руското население, отказа да отрази протестите.

Вместо да атакува директно Путин, който все още се радва на висока популярност в някои части на Русия, където либералната идея не е залегнала, водачът на опозицията изведе на преден план проблемът с корупцията, който разгневява дори поддръжниците на президента.

Владимир Путин, на когото догодина предстои да се кандидатира за следващ президентски мандат, управлява Русия като президент или министър-председател, откакто Борис Елцин подава оставката си през 1999 г.. Оттогава той не е срещал сериозна опозиция, с изключение на тази, водена от Навални. Организаторът на протестите заявява своето желание да се кандидатира на президентските избори през 2018 г. въпреки повдигнатите срещу него обвинения за измама, които правят издигането на кандидатура невъзможно.

Дори да се кандидатира за президент, шансовете му за победа са малки. Хубавото е, че самото му присъствие на изборите ще сложи край на практиката от 2000 насам за организирането на избори по предварителен сценарий.

 
 
Коментарите са изключени за Алексей Навални си „плаща“ за протестите с 15 дни затвор