Алекс Самънд ще подаде оставка

| от |

Първият министър на Шотландия, който подкрепяше независимостта, Алекс Самънд ще се оттегли от поста си и от поста на лидер на Шотландската национална партия (ШНП) по време на партийния конгрес през ноември.

„Смятам, че за партията, парламента и страната ще бъде добре да има ново ръководство“, каза той на пресконференция в Единбург.

Самънд изрази надежда, че тези 1,6 милиона души, които са гласували за независимост, ще продължат да оказват натиск върху британското правителство за новите правомощия, обещани на Шотландия като алтернатива на напускането на Обединеното кралство. „Изгубихме на референдума, но Шотландия все още може да поеме политическата инициатива. Шотландия може да бъде истинският победител. Моето време като лидер почти приключи. Но за Шотландия кампанията продължава, а мечтата никога няма да умре“, каза той.

Първият министър на Шотландия през целия си живот се е борил за независимост. Той добави, че няма да иска да бъде преизбран за лидер на ШНП на конгреса през ноември. След като бъде избран неговият наследник, той ще се оттегли от поста на първи министър на местното правителство в Единбург.

Новият лидер на ШНП ще бъде избран от шотландския парламент, но това няма да бъде проблем, тъй като партията има мнозинство.

„За мен е чест да бъда първи министър, но, както често казвах по време на кампанията преди референдума, това е процес, не става въпрос за мен, ШНЛ или която и да е политическа партия“, каза той.

Самънд бе избран за лидер на ШНП през 1990 г. и заемаше поста в продължение на 10 години, когато се оттегли след загубата на партията му в първите избори за местен шотландски парламент. 4 години по-късно той се върна на поста за още един 10-годишен мандат. Според него обаче „е време да даде шанс някой друг да направи тази крачка“.

Решението да се оттегли Самънд е взел днес сутринта, след като стана ясно, че е загубил. „Очевидно нямаше да взема такова решение, ако имаше положителен вот“, каза той. Самънд ще продължи да бъде член на шотландския парламент от своя избирателен район Абърдийншър в Североизточна Шотландия./АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Алекс Самънд ще подаде оставка