Ако Шотландия получи независимост – държавния дълг ще бъде в рамките на 143 миллиарда паунда

| от |

Ако Шотландия получи независимост от Великобритания, държавния дълг на новата страна ще бъде в рамките на 143 милиарда паунда, съобщава британския вестник „The Telegraph“, осланяйки се на информация от Националния Институт за Икономически и Социални изследвания (NIESR).
167

Тази огромна сума се явява и част от днешния дълг на Великобритания, като общия му размер представлява 1,7 трилиона паунда. По мнението на експерти от NIESR, Единбург няма да може самостоятелно да изплати тази задълженост. В крайна сметка, Обединеното Кралство ще трябва да поеме и бремето на новоизпечения си съсед, само че това заплашва с понижение кредитния рейтинг на кралството, според друг източник – „The Times“.

Освен това, в случай, че Шотландия избере независимостта, ще трябва и да се откаже от английския фунт стерлинг. Защо?!

Отговор дават Министерството на Финансите на Великобритания, които заявяват, че за единна валута със съседна държава и дума не може да става. Но, правителството на Шотландия се надява, че страната ще успее да съхрани паунда в качеството си на валута. Мнението на същите експерти от NIESR, Единбург е, че това ще доведе до сериозни загуби и финансови последствия. Единбург ще трябва да въведе тежък режим на икономии, да увеличи данъците, както и процентните лихви по кредитите.

Референдум по въпроса за независимост на Шотландия ще се състои през есента тази година – на 18 септември. Ако болшинство от жителите гласуват за отделяне от Великобритания, страната ще бъде обявена за независима на 24 март 2016 година, като до този период Единбург и Лондон са задължени да се договорят за условията на разединение и разделяне.

Напомняме, че съвременните граници на страната съществуват още от момента на подписването на „Акт за уния“ между Англия и Шотландия през 1707 година („Treaty of Union“, тоест ратификацията „Акт за уния“ от 1707 г.). Тогава Англия и Шотландия са обединени в едно юридическо име и територия – Кралство Великобритания, което е просъществувало до 1801 г. Образувано е под формата на политически съюз между Кралство Шотландия и Кралство Англия (провинция Уелс е включена също).

 
 
Коментарите са изключени за Ако Шотландия получи независимост – държавния дълг ще бъде в рамките на 143 миллиарда паунда