Ако работим за шеф-робот, сме по-продуктивни

| от |

Хората, които получават заповеди от шеф-робот, са по-продуктивни, установи изследване на Масачузетския технологичен институт, цитирано от сайта Тектаймс.

Екип от Лабораторията за изкуствен интелект към престижния институт провел тестове с по двама работници и един робот. Те работели заедно в три различни ситуации – при ръчен труд, като всички задачи били спускани от човек, на напълно автономен режим, като роботът координирал цялата дейност и на полу-автономен режим, където задачите били определяни от робот и от човек.

От проведените опити станало видно, че работниците предпочитат и са по-продуктивни при напълно автономния режим – тоест, когато шефът им е робот. Подчинените изказали мнението, че умната машина „по-добре им влизала в положението“ и „повишавала ефективността на работата в екип“.

Специалистите от Лабораторията за изкуствен интелект към Масачузетския технологичен институт препоръчват в бъдеще на роботите да им бъдат възлагани повече управленски задачи. Те трябва да получат и по-голяма самостоятелност, ако това помага на колективите да се сплотят и да постигат по-добри резултати. Роботите спускат задачите на подчинените чрез специален алгоритъм, създаден от експерти програмисти.


С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Ако работим за шеф-робот, сме по-продуктивни